RECEPT: Amarantovo-pohánkový chlieb z Pečie celé Slovensko

Amarant a pohánka sú veľmi zdravé potraviny plné živín, ktoré sa však v jedálničku väčšiny z nás až tak často nevyskytujú. Je to však veľká škoda. Ich využitie je pritom rôznorodé a zakomponovať ich do jedál nie je náročné. Vo forme múky sú napríklad vhodné aj na prípravu domáceho chleba. Upečte si tento amarantovo-pohánkový chlieb podľa Mareka z relácie Pečie celé Slovensko. Vychutnať si ho môžete napríklad s mrkvovou nátierkou. 

Na chlieb potrebujeme:

  • 180 g hladká múka pšeničná
  • 180 g špaldová hladká múka „ PERNERKA“
  • 80 g bio pšeničná celozrnná hladká múka „PERNERKA“
  • 60 g amarantová múka
  • 60 g pohánková múka
  • 20 g sušené droždie
  • 16 g soľ
  • 1 ČL kryštálový cukor
  • 30 ml olej
  • cca 500 ml vlažná voda
  • 60 g vlašské orechy
  • 2 ks rozmarín
  • ½ ČL drvená rasca
  • 1 bal. sezamové semienka

Postup:

  1. Zapneme rúru na 45 °C.
  2. Do približne 200 ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek.
  3. Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota.
  4. Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200ml vody.
  5. Keď máme cesto rozmiešané, pridáme nasekané vlašské orechy, ktoré si trocha opečieme, a podľa potreby ešte vodu.
  6. Cesto ešte domiesime na pracovnej doske.
  7. Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu.
  8. Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry kde je už 45-50°C. Asi za 20 min. vyberieme.
  9. Prestavíme rúru na 280 °C.
  10. Až máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry.
  11. Pečieme asi 25 min. pri 260 °C a potom asi 20 min. pri 200 °C.
  12. Keď sa nám pečie chlieb robíme nátierku.
mrkvová nátierka

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Na nátierku potrebujeme:

  • 3 veľké mrkvy
  • 80 g nastrúhaná mozzarella
  • 1 tavený syr v črievku
  • 250 ml tatársku omáčku
  • 2 strúčiky cesnaku
  • trocha čierneho korenia, soľ

Postup:

  1. Mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme.
  2. Do mrkvy pretlačíme cesnak cez lis a pridáme zvyšné suroviny.
  3. Dobre premiešame a ak treba, dochutíme.
  4. Dáme do chladničky schladiť. Podávame s domácim chlebom.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE