Amarant a pohánka sú veľmi zdravé potraviny plné živín, ktoré sa však v jedálničku väčšiny z nás až tak často nevyskytujú. Je to však veľká škoda. Ich využitie je pritom rôznorodé a zakomponovať ich do jedál nie je náročné. Vo forme múky sú napríklad vhodné aj na prípravu domáceho chleba. Upečte si tento amarantovo-pohánkový chlieb podľa Mareka z relácie Pečie celé Slovensko. Vychutnať si ho môžete napríklad s mrkvovou nátierkou.
Na chlieb potrebujeme:
- 180 g hladká múka pšeničná
- 180 g špaldová hladká múka „ PERNERKA“
- 80 g bio pšeničná celozrnná hladká múka „PERNERKA“
- 60 g amarantová múka
- 60 g pohánková múka
- 20 g sušené droždie
- 16 g soľ
- 1 ČL kryštálový cukor
- 30 ml olej
- cca 500 ml vlažná voda
- 60 g vlašské orechy
- 2 ks rozmarín
- ½ ČL drvená rasca
- 1 bal. sezamové semienka
Postup:
- Zapneme rúru na 45 °C.
- Do približne 200 ml vlažnej vody dáme polovicu droždia a kryštálový cukor, aby sme najrýchlejšie mohli naštartovať množenie kvasiniek.
- Do misky navážime, špaldovú a pšeničné múky, amarantovú a pohánkovú múku, ktoré preosejeme do misky od robota.
- Pridáme zvyšok suchého droždia ako aj už naštartovaný kvások, soľ, a asi 200ml vody.
- Keď máme cesto rozmiešané, pridáme nasekané vlašské orechy, ktoré si trocha opečieme, a podľa potreby ešte vodu.
- Cesto ešte domiesime na pracovnej doske.
- Vetvičky rozmarínu trocha postláčame tupým nástrojom, aby sme uvoľnili vonné oleje a spolu s trochou oleja vymažeme formu.
- Cesto vložíme do formy, posypeme sezamovými semienkami, prikryjeme naolejovanou fóliou a vložíme do rúry kde je už 45-50°C. Asi za 20 min. vyberieme.
- Prestavíme rúru na 280 °C.
- Až máme rúru dobre rozohriatu, odstránime naolejovanú fóliu, urobíme pár zárezov do cesta a vložíme do rúry.
- Pečieme asi 25 min. pri 260 °C a potom asi 20 min. pri 200 °C.
- Keď sa nám pečie chlieb robíme nátierku.
Na nátierku potrebujeme:
- 3 veľké mrkvy
- 80 g nastrúhaná mozzarella
- 1 tavený syr v črievku
- 250 ml tatársku omáčku
- 2 strúčiky cesnaku
- trocha čierneho korenia, soľ
Postup:
- Mrkvu očistíme a nastrúhame do misky na jemnom strúhadle. Nastrúhanú mrkvu trocha postláčame a uvoľnenú mrkvovú šťavu scedíme.
- Do mrkvy pretlačíme cesnak cez lis a pridáme zvyšné suroviny.
- Dobre premiešame a ak treba, dochutíme.
- Dáme do chladničky schladiť. Podávame s domácim chlebom.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko