RECEPT: Celozrnný chlieb so slnečnicovými semienkami z Pečie celé Slovensko

Čo pripraviť rodinke na raňajky alebo trebárs na popoludňajší olovrant? Skvelou voľbou bude dozaista čerstvý chlieb s nejakou obľúbenou domácou nátierkou. My odporúčame celozrnný chlebík, ktorý je plný dôležitých živín aj minerálnych látok a ktorý skvelo zasýti na dlhý čas. Nie je pritom ťažké ho upiecť aj v pohodlí domova. Vyskúšať môžete recept na celozrnný chlieb s cibuľkou a slnečnicovými semienkami od Julky z Pečie celé Slovensko!

Suroviny:

  • 400 g celozrnnej múky
  • 400 g hladkej múky
  • 25 g čerstvého droždia
  • 700 ml vody
  • 1,5 lyžice soli
  • 1 lyžica cukru
  • rasca
  • 2 dl oleja
  • 1 lyžica mlieka
  • slnečnicové semienka
  • 1 malá cibuľka

Postup: Do 400 ml teplej vody dáme lyžicu cukru a 25 g čerstvého droždia. Rozmiešame. Pridáme 1 polievkovú lyžicu vlažného mlieka a zamiešame. Necháme postáť na teplom mieste, kým kvások pekne napučí. Do ďalšej misky si odvážime 400 g celozrnnej múky a 400 g hladkej múky. Pridáme soľ, rascu, olej, a napučaný kvások a opraženú cibuľku, ktorú sme si pripravili na panvičke. Miešajte cca desať minút, nech je cesto poriadne vymiešané.

Cesto by malo byť celkom tuhé a hutné, nie riedke. Keď máme cesto vymiešané, necháme v miske kysnúť. Zakryjeme utierkou a necháme v teple, kysne približne hodinu. Keď je cesto vykysnuté, dosku poprášime hladkou múkou a na ňu vylejeme cesto a vytvarujeme do bochníka. Tá múka je tam na to, aby sa nám cesto nelepilo, takže pekne bochník pováľame v múke. Rúru si necháme vyhriať na 250 stupňov a vložíme do nej nádobu s vodou, ktorá tam ostane počas pečenia.

Keď je rúra vyhriata, vložíme do nej chlieb, ktorý položíme na plech vystlatý papierom na pečenie. Chlieb ešte pred vložením do rúry chlebík natrieme slanou vodou a posypeme semienkami. Rúru stiahneme na 220 stupňov a pečieme 45 minút. Po upečení chlieb vyberieme z rúry a hneď ho natrieme slanou vodou. Zakryjeme ho čistou utierkou a necháme vychladnúť.

tvarohová nátierka

Zdroj: Pečie celé Slovensko

Tvarohová nátierka

  • 250 g hrudkového tvarohu
  • 3 lyžice pochúťkovej smotany
  • soľ
  • korenie
  • 50 g šunky
  • 25 g masla
  • pažítka
  • malá cibuľka

Postup: Tvaroh, maslo a pochúťkovú smotanu mixérom poriadne vymiešame. Pridáme soľ, korenie a nakrájanú cibuľku a šunku. Poriadne zmiešame a servírujeme.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE