Ako navariť dokonale hladkú krupicovú kašu? Nezabudnite na TIETO 2 kroky navyše!

Krupicová kaša je jednou z tradičných a veľmi obľúbených jedál predovšetkým na Slovensku a u našich českých susedov. Je to jednoduchá a rýchla pochúťka na raňajky, desiatu či na večeru, ktorá je veľmi sýta a výdatná.

Krupicová kaša sa varí z krupice, čo je druh mletého obilia, ktorý je vyrábaný z obilných zŕn. Najčastejšie sa používa pšeničná krupica, no existujú aj iné druhy krupice, ako je kukuričná, ryžová, jačmenná či ovsená. Do kaše na záver pridáme maslo, čo hotovú kaše premení na najlepšiu krupicovú kašu! Ako ale na samotnú prípravu krupicovej kaše?

Ako pripraviť dokonale jemnú krupicovú kašu?

Na prípravu krupicovej kaše je potrebné variť krupicu v ustálenom množstve mlieka, a to až do zmäknutia. Na dochutenie sa používa cukor, maslo či vanilkový cukor. Krupicová kaša sa varí za stáleho miešania, aby sa predišlo tvorbe hrudiek.

  • Krupicová kaša je významným zdrojom energie, vlákniny, rôznych minerálnych látok a vitamínov skupiny B.
  • Je to zdravá a vyvážená strava, vhodná nielen pre dospelých, ale aj pre deti.
  • U nás sa krupicová kaša podáva aj v sladkej forme s pridaním ovocia, medu, kakaa či granka.
  • Je to výborná možnosť pre tých, ktorí majú radi sladké raňajky.
  • Krupicovú kašu je možné servírovať hneď po uvarení, ale aj vychladenú.

Krupicová kaša - prečo je obľúbená hlavne u detí?

Krupicová kaša je obľúbená hlavne u detí, a to aj z týchto dôvodov:

  • Je chutná - krupicová kaša má jemnú, hladkú a mastnú textúru, ktorá je výborná a jej hladká konzistencia je prirodzenou súčasťou stravy pre deti. Je sladká a príjemne chutná, čo mnohým deťom vyhovuje.
  • Jednoduchá príprava - krupicová kaša sa jednoducho pripravuje a varenie kaše je rýchle. Pre veľa rodičov je to rýchle a jednoduché riešenie na pravidelné jedlo pre deti.
  • Stráviteľnosť - krupicová hladká kaša je ľahko stráviteľná a mäkká, čo je veľmi dôležité pre malé žalúdky a citlivé tráviace systémy detí. Je to vhodná strava pre deti, ktoré ešte nemajú vyvinutý plne funkčný tráviaci systém.
  • Výživná - krupicová kaša obsahuje množstvo živín, vitamínov a minerálov, ktoré pomáhajú pri raste a vývoji detí. Je bohatá na sacharidy, bielkoviny a tuky, ktoré sú dôležité pre správny vývoj mozgu, svalov a kostí.
  • Variabilita - krupicová kaša sa dá ľahko prispôsobiť chuti a preferenciám detí. Najlepšia krupicová kaša a dokonalá krémová chuť obsahuje ten správny pomer všetkých surovín. Do kaše pridajte cukor, na záver vmiešajte maslo - ak je vám bližšia hustejšia konzistencia kaše. Dieťaťu krupicovú kašu podávajte napríklad so štipkou škorice, grankom, ovocím či cukrom a kakaom.

Neprehliadnite: Bataty sú skvelou voľbou aj pre deti! Ako ich pripraviť zdravo a chutne?

krupicová kaša

Zdroj: pinterest.com/lacademie.com

Najlepšia krupicová kaša - nezabudnite na TIETO 2 kroky navyše!

Ako uvariť krupicovú kašu tak, aby sa vám vždy poradila, nemala hrudky a zamilovali si ju všetci členovia vašej rodiny? Máme pre vás 2 kroky navyše, ktoré z vašej kaše urobia dokonalú pochúťku!

1. Presný pomer surovín

Na prípravu krupicovej kaše sa odporúča použiť pomer - na 500 ml mlieka použiť štyri vrchovaté lyžice detskej krupice.

Tu však nastáva problém, keďže každá lyžica môže mať trochu iný objem a aj nepatrná odchýlka môže vo výsledku viesť k príliš riedkej alebo naopak hustej kaši.

  • Ak nemáte odmerku, spoľahnite sa na kuchynskú váhu.
  • Štyri polievkové lyžice by mali ideálne obsahovať presne 40 gramov detskej krupice.
  • Toto množstvo vystačí na zhruba dve porcie krupicovej kaše.

2. Namočená krupica

Vedeli ste, že druhým nevyhnutným krokom pri varení kaše je namáčanie krupice?

Vďaka tomu krupica krásne napučí a bude sa variť rovnomerne, čím zabránite jej pripáleniu a tvorbe hrudiek.

  • Odváženú krupicu nasypte do misky a zalejte polovicou pripraveného mlieka.
  • Všetko dôkladne premiešajte.
  • Na pomoc si vezmite metličku, šejker alebo napríklad aj smoothie mixér. Potom zmes uložte do chladničky aspoň na hodinku.

Odporúčame aj: Dieťa v znamení ŠKORPIÓN: Toto musíte vedieť!

krupicová kaša

Zdroj: pinterest.com/ireceptar.cz

Ako uvariť krupicovú kašu? Máme TOP recept!

Ingrediencie:

  • 40g detskej krupice
  • 500 ml plnotučného mlieka
  • 4 lyžice cukru
  • štipka soli
  • vanilkový extrakt (voliteľne)
  • kôru z 1 citróna (voliteľne)
  • maslo (na podávanie)
krupicová kaša

Zdroj: pinterest.com/ireceptar.cz

Postup prípravy krupicovej kaše:

  • V hrnci zohrejte mlieko na strednom ohni, až kým sa začne variť, ale nedovoľte mu zovrieť.
  • Do vriaceho mlieka za stáleho miešania prilejte napučanú krupicu. Stiahnite plameň na stredný výkon a miešajte (najlepšie metličkou), kým sa zmes nezačne opäť variť. Akonáhle začne kaša bublať, ešte asi ďalších päť minút ju dôkladne miešajte a sporák nevypínajte.
  • Pokračujte v miešaní až do zahustenia kaše, čo by malo trvať zhruba 10-15 minút.
  • Ak chcete mať sladšiu kašu, pridajte do nej cukor a miešajte, až kým sa úplne nerozpustí. Môžete tiež pridať vanilkový extrakt alebo citrónovú kôru podľa chuti.
  • Keď je kaša dostatočne hustá, odstráňte ju z ohňa a nechajte ju chvíľu odstáť. Môže sa ešte zahustiť, takže môžete pridať trochu mlieka, aby ste dosiahli požadovanú konzistenciu.
  • Podávajte horúcu krupicovú kašu s kúskom masla na vrchu, ktoré sa postupne roztopí. Môžete ju tiež ozdobiť škoricou, grankom či ovocím - podľa vašej chuti.

Zdroj úvodnej foto: pinterest.com/fresh.iprima.cz

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE