Školské prázdniny 2024/2025: Kedy sú školské prázdniny v tomto školskom roku?

Školské prázdniny 2024/2025

Školské prázdniny sú pre mnohých žiakov, ale aj rodičov a pedagógov dôležitou súčasťou školského roka. V školskom roku 2024/2025 sa žiaci opäť môžu tešiť na zaslúžený oddych a rôzne voľnočasové aktivity. Prinášame kompletný prehľad školských prázdnin v nasledujúcom školskom roku, aby ste si mohli naplánovať výlety, rodinné stretnutia či dovolenky. 

Zistite, kedy presne sú prázdniny, aké sú možnosti pre aktívne trávenie voľného času a ako si efektívne rozdeliť čas medzi učením a oddychom. 

Prázdniny a štúdium

Prázdniny sú pre žiakov a študentov veľmi dôležitým časom. Poskytujú im možnosť oddýchnuť si od školských povinností, načerpať nové sily a venovať sa zábavnejším aktivitám. Mnoho študentov sa teší na to, že môžu tráviť čas s rodinou a priateľmi, cestovať alebo sa venovať svojim koníčkom.

  • Na druhej strane, prázdniny môžu byť aj obdobím, keď sa študenti rozhodnú venovať čas štúdiu a sebarozvoju. Niektorí sa pripravujú na skúšky, iní sa rozhodnú zlepšiť svoje jazykové zručnosti alebo sa venovať online kurzom v oblasti, ktorá ich zaujíma. Takéto aktivity im môžu pomôcť udržať si vedomosti a získať náskok pred novým školským rokom.
  • Je dôležité nájsť rovnováhu medzi oddychom a štúdiom. Prázdniny by nemali byť len o práci, ale ani len o zábave. Vhodný mix aktivít môže prispieť k celkovému osobnému rastu a rozvoju žiakov a študentov. Takže či už sa rozhodnete stráviť čas s rodinou, cestovať, alebo sa venovať štúdiu, dôležité je, aby ste si prázdniny užili a využili ich naplno.

Prázdniny preto môžu byť skvelou príležitosťou na odpočinok, ale aj na rozvoj. Kľúčové je, aby si každý žiak a študent našiel vlastný spôsob, ako tieto dva aspekty skombinovať. Prajeme všetkým žiakom študentom úspešné prázdniny počas celého školského roka, plné zážitkov a nových vedomostí!

Odporúčame: Diktáty pre 2. ročník: Zvládnete všetky gramatické nástrahy spolu s vašimi deťmi?

školské prázdniny
Depositphotos

Školské prázdniny a ich história

Povinná školská dochádzka na Slovensku bola zavedená už Máriou Teréziou, ktorá zároveň určila aj obdobie školských prázdnin. V tom čase prázdniny trvali od konca septembra do konca októbra. Jej syn, Jozef II., presunul letné prázdniny na obdobie žatvy, kedy boli deti potrebnou pracovnou silou. Dlhé letné prázdniny, ktoré trvajú celý júl a august, sa zaviedli počas prvej republiky. Okrem leta majú školopovinné deti aj ďalšie prázdniny počas roka. Donedávna boli v januári aj polročné prázdniny, ktoré však boli zrušené v roku 2022.

Školské prázdniny sú významnou súčasťou vzdelávacieho systému a každoročne sa tešíme na ich príchod. Prázdniny boli zavedené nielen na oddych a regeneráciu žiakov, ale aj na prispôsobenie školského vyučovania sezónnym činnostiam.

  • Na Slovensku sa prázdniny obvykle delia na letné, jesenné, vianočné, jarné, plus rôzne sviatky. Letné prázdniny trvajú najdlhšie a väčšinou začínajú na konci júna a končia na konci augusta. Tento čas je pre mnohé rodiny príležitosťou na dovolenky a relaxáciu. V minulosti sa deti v letných mesiacoch často zapájali do prác na farmách alebo pri iných sezónnych aktivitách.
  • Vianočné a jarné prázdniny sú obvykle kratšie, no významné z hľadiska kultúry a tradícií. Vianočné prázdniny sú spojené s oslavou Vianoc a tradičnými zvyklosťami, zatiaľ čo jarné prázdniny sú často využívané na športové aktivity alebo lyžovanie.
  • Jesenné prázdniny sa zvyčajne konajú v októbri a sú príležitosťou na oddych počas školského roka. V súčasnosti sa na Slovensku stále väčší dôraz kladie na voľnočasové aktivity a rôzne formy vzdelávania aj počas prázdnin, čo prispieva k rozvoju detí a ich záujmov.

Školské prázdniny 2024/2025 – kompletný prehľad

Školské prázdninyKrajTrvanie
Jesenné prázdninyvšetky kraje        30.10.2024 - 31.10.2024
Vianočné prázdninyvšetky kraje        23.12.2024 - 07.01.2025
Jarné prázdninyBanskobystrický, Trenčiansky, Žilinský        03.03.2025 - 07.03.2025
Prešovský, Košický        17.02.2025 - 21.02.2025
Bratislavský, Nitriansky, Trnavský        24.02.2025 - 28.02.2025
Veľkonočné prázdninyvšetky kraje        17.04.2025 – 22.04.2025
Letné prázdninyvšetky kraje        30.06.2025 – 31.08.2025


0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE