Chcete, aby vaše deti jedli viac zeleniny? Tak im upečte koláč! Že vám zelenina a koláč nejdú veľmi dokopy? Nuž, z mnohých druhov zeleniny sa dajú upiecť fantastické sladké koláče, a to napríklad z cvikly, cukety aj mrkvy. Vyskúšať môžete napríklad Bein mrkvový koláč, respektíve tortu s pekanovými orechmi z relácie Pečie celé Slovensko. Dozaista si pochutnajú nielen najmenší!
Korpus:
- 460 g čerstvej mrkvy (hmotnosť po očistení)
- 80 g pekanových orechov
- 170 g kryštálového cukru
- 200 g hnedého cukru
- 6 vajec
- 200 g rastlinného oleja
- 1 PL vanilkového extraktu
- 450 g polohrubej múky
- 1 PL mletej škorice
- 2 ČL sódy bikarbóny
- 2 ČL jemnej morskej soli
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 ČL mletého muškátového orieška
+ na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku
Postup:
- Rúru dáme zohrievať na 180 °C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný).
- Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme.
- Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme.
- Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt.
- V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi.
- Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60 minút (podľa veľkosti použitých foriem). Rúru necháme zapnutú.
- Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba.
- Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť.
Dekorácia – sladké mrkvičky:
- ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
- ½ šálky práškového cukru
- 100 g kondenzovaného mlieka
+ oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: v prípade, že nebude možné zohnať oranžovú farbu, získame ju zmiešaním červenej a žltej)
Postup: Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmesi potom rozdelíme (vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky.
Krém:
- 140 g masla izbovej teploty
- 280 g Cream cheese classic
- ¼ ČL jemnej morskej soli
- 1 PL vanilkového extraktu
- šťava z ½ citróna
- cca 200 g práškového cukru
+ voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch
Postup: Maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému. Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu. Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami.
Zdroj foto: Pečie celé Slovensko