RECEPT: Mrkvový koláč s pekanovými orechmi z Pečie celé Slovensko

Chcete, aby vaše deti jedli viac zeleniny? Tak im upečte koláč! Že vám zelenina a koláč nejdú veľmi dokopy? Nuž, z mnohých druhov zeleniny sa dajú upiecť fantastické sladké koláče, a to napríklad z cvikly, cukety aj mrkvy. Vyskúšať môžete napríklad Bein mrkvový koláč, respektíve tortu s pekanovými orechmi z relácie Pečie celé Slovensko. Dozaista si pochutnajú nielen najmenší!

Korpus:

  • 460 g čerstvej mrkvy (hmotnosť po očistení)
  • 80 g pekanových orechov
  • 170 g  kryštálového cukru
  • 200 g hnedého cukru
  • 6 vajec
  • 200 g rastlinného oleja
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • 450 g polohrubej múky
  • 1 PL mletej škorice
  • 2 ČL sódy bikarbóny
  • 2 ČL jemnej morskej soli
  • 1 prášok do pečiva
  • 1/2 ČL mletého muškátového orieška

+ na dokončenie 2 PL horkého kakaového prášku

Postup:

  1. Rúru dáme zohrievať na 180 °C v režime teplý vzduch. Orechy vysypeme na pečiaci papier a necháme ich opiecť po dobu cca 7 minút. Pripravíme si dve menšie tortové formy (tvar môžeme zvoliť ľubovoľný).
  2. Mrkvu očistíme a nastrúhame na jemnom strúhadle, odložíme.
  3. Orechy presekáme tak, aby nám zostali priznané kúsky. Odložíme.
  4. Vo väčšej mise poriadne zmiešame vajíčka, oba cukry, olej a vanilkový extrakt.
  5. V druhej mise zmiešame preosiate suché ingrediencie, okrem kakaa. Z tejto sypkej zmesi vezmeme cca 2 PL a premiešame ju s orechmi.
  6. Metličkou spojíme suché a mokré ingrediencie a keď sa prepoja, pridáme postupne mrkvu a nakoniec orechy. Cesto vylejeme do foriem a pečieme cca 50 – 60  minút (podľa veľkosti použitých foriem). Rúru necháme zapnutú.
  7. Po upečení necháme korpusy vychladiť, vrchy zarovnáme pílkovým nožom a rozkrojíme na pláty, ktoré budeme následne plniť krémom a vrstviť na seba.
  8. Vyrobíme si časť dekorácie – jedlú hlinu – odrezky z upečeného cesta prstami rozdrobíme, premiešame s kakaom, rozprestrieme na rovný plech a dáme ešte na chvíľu piecť.

Dekorácia – sladké mrkvičky:

  • ½ šálky sušeného plnotučného mlieka
  • ½ šálky práškového cukru
  • 100 g kondenzovaného mlieka

+ oranžová a zelená gélová potravinová farba (pozn.: v prípade, že nebude možné zohnať oranžovú farbu, získame ju zmiešaním červenej a žltej)

Postup: Zo sušeného mlieka, cukru a kondenzovaného mlieka rukami vymiešame kompaktnú zmes. Asi ¼ oddelíme a zafarbíme na zeleno, väčšiu časť na oranžovo. Farby pridávame postupne, pokiaľ nedosiahneme požadovanú intenzitu. Zmesi potom rozdelíme (vyjde cca 8 – 10 menších mrkvičiek) a rukami vytvarujeme – oranžové mrkvičky a zelené lístky. Nakoniec plochou špáradla naznačíme jemné zárezy, aby kúsky pôsobili autenticky. 

Krém:

  • 140 g masla izbovej teploty
  • 280 g Cream cheese classic 
  • ¼  ČL jemnej morskej soli
  • 1 PL vanilkového extraktu
  • šťava z ½ citróna
  • cca 200 g práškového cukru

+ voliteľné: na dekorovanie gélové potravinárske farbivo v ľubovoľných odtieňoch 

Postup: Maslo pokrájame na menšie kúsky a miešame v mise robota spolu s cream cheese dohladka. Pridáme soľ, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Nakoniec k zmesi postupne preosievame cukor (pridáme množstvo podľa chuti) a všetko spojíme do hladkého krému. Krémom spojíme pláty cesta a v tenkej vrstve ho potrieme aj po celom povrchu. Zvyšok krému môžeme zmiešať s farbou a  povrch koláča ešte ozdobiť podľa vlastného vkusu. Na servírovacie plató navrstvíme koláč/tortu, povrch posypeme jedlou hlinou a ozdobíme jedlými mrkvičkami.

Zdroj foto: Pečie celé Slovensko

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE