Pletenie pre bábätká: tipy na výber tej najlepšej vlny a priadze

tipy na výber tej najlepšej vlny a priadze

Každý rodič chce pre svoje bábätko len to najlepšie, vrátane materiálov, ktoré prichádzajú do kontaktu s citlivou pokožkou dieťaťa. Ak ste sa rozhodli upliesť pre vaše dieťa oblečenie alebo hračky, mali by ste dbať na výber tej správnej vlny na pletenie. 

V tomto článku vám ponúkneme užitočné tipy a informácie, ktoré vám pomôžu zvoliť tú najvhodnejšiu vlnu a priadzu pre pletenie pre deti.

Pozri aj: Ako vychovávajú deti najšťastnejší ľudia na svete?

Práca s vlnou Unsplash

Čo všetko zohľadniť pri výbere vlny na pletenie pre bábätká?

  • Citlivosť detskej pokožky - pokožka bábätiek je veľmi citlivá, preto je potrebné vybrať vlnu, ktorá bude mäkká a jemná. Drsné materiály môžu spôsobiť podráždenie pokožky vášho bábätka.

  • Hypoalergénnosť - niektoré vlny môžu spôsobiť u vašej ratolesti alergické reakcie. Preto sú hypoalergénne materiály vhodnejšie pre citlivú pokožku bábätiek (niektoré prírodné vlákna, ako merino vlna, sú prirodzene hypoalergénne).

  • Starostlivosť - každý rodič to veľmi dobre pozná, ešte ste vaše dieťatko ani neobliekli do čistého a už je znovu špinavé a môžete zase prať. Niektoré druhy vlny sú dokonca upravené tak, aby sa pri praní na vyšších teplotách nezmenšovali. Ak chcete aby oblečenie vášho bábätka aj po mnohých prianiach, vyzeralo ako nové siahnite po vlne s úpravou superwash (zabezpečuje odolnosť proti častému praniu).

  • Priedušnosť - správna vlna by mala poskytovať teplo, no zároveň umožňovať detskej pokožke dýchať. Zvolením priedušných materiálov pomôžete regulácii telesnej teploty vášho bábätka a zároveň predídete jeho prehriatiu. Vlna ako merino má vynikajúce termoregulačné vlastnosti, čo je obzvlášť vhodné pre deti.

  • Bezpečnosť - uistite sa, že vami zvolená vlna neobsahuje škodlivé chemikálie, a že farbivá použité pri jej výrobe sú bezpečné a netoxické. Hľadajte vlnu, ktorá má certifikáty kvality a bezpečnosti, ako je napríklad OEKO-TEX (standard 100), ktorý zaručuje, že vlna neobsahuje žiadne škodlivé látky.

Odporúčame:  Doplnené vybrané slová po S - najlepšie spôsoby precvičovania

Druhy vlny Unsplash

Druhy vlny vhodné na pletenie pre bábätká

Existuje široká škála vĺn vhodných pre bábätká. My sme si pre vás pripravili popis niektorých z nich, avšak celý sortiment nájdete na stránke VlnyTinka.

Akrylová vlna - mäkká, na dotyk príjemná vlna so stále sýtymi, nevyblednutými farbami, dokonca s anti-peelingovou úpravou, ktorá zaručuje, že sa na nej nevytvárajú žmolky? Nie milé dámy, nesníva sa vám - takéto vlny skutočne existujú a je ich hneď niekoľko, ako napríklad: Yarnart Baby, Schachenmayr Baby Smiles Bravo baby, Nako Elit Baby, Himalaya Everyday Bebe a mnohé ďalšie. Nezabúdajte však, že akryl môže byť menej priedušný ako prírodné vlákna.

Merino vlna - ak túžite po ľahkej vlne, ktorá má schopnosť termoregulácie a je pružná, siahnite po 100% merino vlne ako napríklad Drops Merino Extra Fine a iné.

Alize Puffy vlny sú zložené zo 100% mikropolyesteru. Chcete pliesť, no ihlice ani háčik nie sú vaši kamaráti? Nezúfajte, máme pre vás riešenie v podobe Alize Puffy vlny, ktorá sa dá krásne spracovať iba rukami. Navyše je veľmi jemná, hebká, má maličké vlásky, preto pôsobí ako plyš. Je vhodná na pletenie dek, prikrývok, šálov, či obliečok na vankúše.

Čo všetko sa dá pre bábätká upliesť?

  • Topánočky - uháčkovať ich nie je vôbec také ťažké, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Na prípravu budete potrebovať vzor, háčik, priadzu. Ak ste začiatočníčka, zvoľte si radšej jednoduchší vzor. Budete potrebovať aj kúsok kartónu, na ktorý obkreslíte chodidlo vášho dieťaťa, aby ste získali potrebný rozmer. Najskôr si uháčkujte spodnú časť a potom dorábajte zbytok. Ak máte topánočky hotové, môžete ich dozdobiť mašličkami, gombíkmi, brmbolcami alebo hocičím iným podľa vašich preferencií.

  • Dupačky - na začiatok si zmerajte výšku a šírku dieťatka. Uštrikujte najprv prednú a zadnú stranu dupačiek, nakoniec ich na bokoch spolu zošite. Rovnako ako pri topánočkách, i v tomto prípade platí, že dozdobenie závisí len od vašich preferencií.

  • Oblečenie - nezabúdajte, upliesť sa dá samozrejme aj iné oblečenie pre bábätká, všetko záleží len od vašej šikovnosti a fantázie.

  • Hračky Amigurumi - odporúčame vám používať pevnú a mäkkú priadzu. Ako výplň do hračiek použite vatu, čím zabezpečíte ľahšie tvarovanie hračky. Najprv si vytvorte jednotlivé diely a nakoniec ich spolu zošite.

Ďalšie typy a návody na pletenie pre bábätká nájdete na blogu VlnyTinka.

 

Záver

Investícia do kvalitnej, mäkkej a hypoalergénnej vlny zaručí, že pletené kúsky budú pre vaše bábätko pohodlné a bezpečné. Rodičom odporúčame zohľadniť pri výbere i prateľnosť a opotrebovávanie vlny, aby sa oblečenie častým praním nezničilo.

Zdroj úvodnej fotky: Unsplash

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE