Jesenné aktivity pre deti: Nebudete sa nudiť, ani keď je vonku sychravo

Jeseň je nádherná a farebná, často so sebou prinesie aj babie leto, no jej hlavnou úlohou je pripraviť nás aj prírodu na príchod zimy. A to znamená aj sychravé počasie. Deti milujú jesenné hry, avšak problém nastáva, keď je pár dní zlé počasie a vy nemôžete ísť poriadne von. 

Nič to. Spísali sme pre vás aktivity, ktoré môžete riešiť s deťmi za každého počasia a aj tie, ktoré môžete praktizovať vonku, keď sa počasie aspoň trošku umúdri.

Hry pre deti na doma

Keď vám už vaši drobci prerastajú cez hlavu, je potrebné mať v zálohe nápady, ktoré ich zabavia a nie len na desať minút. V jednoduchosti je krása a preto je fajn, Ak sem tam navštívite napríklad aj papiernictvo alebo na to myslíte cestou z prechádzky. Pripravte sa na takéto dni a budete to mať oveľa jednoduchšie.

Samozrejme je doba tabletová a keď už nebude iná možnosť, tak môžete využiť aj tieto moderné vynálezy. Jesenné aktivity s deťmi však utužia váš vzťah a pokiaľ ste kreatívna duša, aj vy si môžete užiť kopu zábavy.

Odporúčame: Zamerané na škôlkárov: Veľký prehľad jesennej výbavy pre deti

Jednoduché jesenné dekorácie

Nemusíte byť fanúšikom oranžovej. Jeseň so sebou nesie aj iné farby, ktoré v kombinácii s oranžovou prežiaria váš domov a vaše deti budú hrdé na to, že vám s výzdobou pomohli.

Nazbierajte listy rôznych farieb a gaštany, môžete vyrobiť halloween lampášik alebo ich zamestná vyrezávanie tekvice. Jesenné dekorácie pre deti sú veľká radosť a zábava. Ako sme už spomínali, pripravte sa na to vopred.

A nielen na to, aby ste mali z čoho vyrábať výzdobu, ale aj na to, aby ste si ochránili nábytok a podlahy. Nechceme predsa, aby ste po hodinovej aktivite s deťmi, ďalšie tri hodiny upratovali.

Jesenné aktivity pre deti

Zdroj: Depositphotos

Hry s lístím

Lístie je také jesenné a super. Po ceste zo škôlky alebo školy ho nájdete určite neúrekom. Rôzne tvary a farby. Možno vám tá cesta bude trvať trochu dlhšie,a le stojí to za to.

Doma potom môžete vytvoriť jesenný herbár, obrazy z listov, obkresľovanie listov, odtlačky listov, vyrábať kytice, aj jesenná mozaika je veľmi zaujímavá. Fantázii sa medze nekladú. A to pri lístí platí minimálne dvakrát.

Triedenie jesenných plodov

Ak máte vlastnú záhradku alebo sa vyberiete na trh, môžete toto obdobie využiť aj na triedenie plodov. Môžete napríklad triediť jabĺčka podľa veľkosti, farby, či použitia.

Popri hre to má aj edukačný charakter a deti sa učia jednotlivé plody rozoznávať a učiť sa, čo sa s nimi deje ďalej. Ak sa vám napríklad na prechádzke podarí nazbierať šípky, môžete ich dať spolu sušiť a potom ich nadávkovať na jednotlivé čajové porcie.

Pozrite aj: Potraviny so zlým vplyvom na náladu dieťaťa - TÝMTO je lepšie sa vyvarovať

Jesenné aktivity pre deti

Zdroj: Depositphotos

Jesenné recepty

Vyhľadajte jednoduché recepty napríklad s jablkami a zapojte deti do varenia alebo pečenia. Všade bude rozvoniavať škorica. Zabavíte sa a ešte si aj pochutíte. Plus máte v podstate vybavenú desiatu na ďalší deň. 

Hry so zemiakmi

K jeseni neodmysliteľne patria aj zemiaky. V niektorých častiach Slovenska sa vykopávajú skôr, inde neskôr. Odložte si menšie z nich a vytvorte si vďaka nim krásne, originálne pečiatky.

Deti ich budú milovať. Bude to niečo nové a veľmi kreatívne. Niečo, čo si nemôžu len tak kúpiť v obchode.

Čaj o piatej

Urobte si posedenie pri čaji. Tak ako to majú na kráľovskom dvore v Anglicku. So všetkým, čo k tomu patrí. Urobte mini-sendviče a pozvite aj bábiky, či superhrdinov, nech sa pridajú.

Pokiaľ vám anglický spôsob servírovania čaju nevonia, tak stavte na náš klasický, slovenský. Uvarte si čaj, zabaľte sa do deky, zapáľte si sviečku a čítajte deťom zaujímavé príbehy alebo pozorujte dážď za oknom.

Malé deti jesenné hry milujú, však posedenie pri čaji bude asi trochu výzva.

Zábavné aktivity na von

Vieme, že by ste sa najradšej zabalili do spomínanej deky, dali si pohár vínka a vychutnali obľúbený seriál. Avšak deti je potrebné aj unaviť. Preto sa nebojte ani sychravejšieho počasia, dobre oblečte seba a deti a vydajte sa von. Nemusí byť úplne najväčší lejak a vietor, ale nemôžete sedieť doma až do jari.

Púšťanie šarkanov pre deti

Tak to to je jedná z aktivít, ktorá je veľká sranda aj pre rodičov. Využite vietor vo svoj prospech a dajte si súťaž, komu šarkan vydrží najdlhšie vo vzduchu.

Ak máte viac detí a málo šarakov, niekto môže merať čas, niekto pušťať šarkana a niekto zase zapisovať výsledky. Potom sa zase vystriedať. Tak to bude fér a všetci sa zabavia. Väčšie deti jesenné hry väčšinou neberú, ale na šarkana ich zlákate určite.

Bude vás zaujímať: Materská, rodičovská a otcovská dovolenka: Vieme, ako ich vybaviť, aké nároky splniť aj to, aká je ich výška

Jesenné aktivity pre deti

Zdroj: Depositphotos

Prechádzka a zber

Na všetky svoje vnútorné aktivity potrebujete materiál, takže využite prechádzku na doplnenie zásob. Deti počas jesene budú radi chodiť von. Teda určite oveľa radšej ako vy. Jesennú prechádzku pre deti môžete kľudne skracovať podľa počasia.

Nemusí to byť túra na dve hodiny. Jesenné plody pre deti znamenajú poklad, ktorí počas prechádzky nájdu. Potom z toho pokladu môžu ďalej tvoriť. Môžete navštíviť aj jablkový sad alebo ísť na samozber jabĺk.

Mláky

Druhým najlepším priateľom detičiek sú mláky. Vyzbrojte sa pršiplášťom, gumákmi, nepremokavým oblečením a choďte nájsť tie najväčšie mláky vo vašom meste alebo dedine.

Toto bude top aktivita pre vaše ratolesti. Bude to trochu špinavšie, ale určite im tú radosť aspoň raz doprajte.

Gaštany

Gaštany sú základným symbolom jesene. Či si z nich vytvoríte dekorácie, panáčikov, zvieratká alebo niečo iné, deti sa z nich budú tešiť. Naučte ich rozlišovať jedlý a nejedlý gaštan. Jedlé gaštany si môžete upiecť v rúre. 

Jeseň posledné roky nebýva taká studená a dlhá. Chce iba pevné nervy a trochu kreativity. Určite si ju s deťmi užijete parádne. Keď nie ste proti americkým sviatkom, tak im kľudne môžete za odmenu spraviť halloween párty. Ale kostýmy si musia vyrobiť sami.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE