Návod: Ako si vybrať správnu obuv na hodiny telesnej výchovy?

Akú obuv vybrať na telesnú výchovu

Napriek tomu, že žijeme v dobe, kedy túžime vyzerať štýlovo a trendy za každých okolností, výber vhodnej obuvi na hodiny telesnej výchovy nie je, ani zďaleka, len otázkou módy. Výber ideálneho páru topánok, ktorý bude vášmu školákovi či školáčke slúžiť počas hodín telesnej výchovy je veľmi dôležitý, a preto urobte uvážené rozhodnutie a na výber konkrétneho páru si nechajte dostatok času. V nasledujúcom článku vám prinášame náš praktický návod, ktorý vám finálne rozhodovanie môže výrazne uľahčiť. 

Odporúčame:  Najlepší spôsob, ako vybrať správny šport pre vaše dieťa

Výber aktivity

Proces výberu vhodnej obuvi pre vášho školáka začnite tým, že si ozrejmite aktivitu, na ktorú majú byť topánky využívané. Rôzne typy aktivít si totiž vyžadujú rôzne druhy obuvi.

Pokiaľ hľadáte bežeckú obuv, stavte na topánky s dobrým odpružením, ktoré budú absorbovať nárazy a, pri dlhých behoch či šprintoch, poskytnú svojmu nositeľovi dostatočnú oporu.

Pri loptových hrách a halových športoch sú najdôležitejšími parametrami trakcia a bočná opora - tie zaručia, že váš školák bude zvládať rýchle zmeny smeru aj skoky stabilne a bezpečne. Ak ste také doposiaľ nenašli, máme pre vás riešenie! Kvalitné topánky na rôzne typy aktivít i množstvo iného zaujímavého sortimentu nájdete v obchode CCC. Navštívte ich webovú stránku a nakupujte online alebo sa zastavte v ich kamenných predajniach, kde vám s výberom pomôže ich skvelý personál.

Zaujme vás:  5 znakov, že máte s vaším dieťaťom úžasný vzťah

Tenisky na telesnú výchovu
CCC

Typ chodidla

Chodilá každého z nás sú jedinečné, preto je, pre výber správnej obuvi na telesnú výchovu, nevyhnutné brať tento faktor do úvahy. Pre nositeľa so supináciou, a teda typom nášľapu, pri ktorom je najviac zaťažovaná vonkajšia časť chodidiel, sú ideálnou možnosťou topánky s maximálnym spevnením v oblasti päty. Naopak, jedincom, ktorí pri došľape zaťažujú vnútornú stranu chodidla, takzvaná pronácia, odporúčame zamerať sa na obuv so stabilizačnými prvkami umiestnenými vo vnútornej časti topánky.

Budete potrebovať:  Diktáty pre 3. ročník: Vybrané slová a slovné druhy - trúfnete si? 

Vhodná veľkosť a dostatok pohodlia

Pohodlie pri nosení v najväčšej miere ovplyvňuje práve správny výber veľkosti obuvi. Vhodne padnúca obuv dokáže, na jednej strane, zlepšiť výkon a, na strane druhej, vďaka nej dokážete predchádzať boľavým opuchom či rôznym nepríjemným zraneniam.

Tenisky na telesnú výchovu je preto, pred kúpou, potrebné poriadne vyskúšať - ideálne počas večerných hodín, kedy sú nohy mierne opuchnuté. Dbajte na to, aby topánka nebola príliš tesná, ani príliš voľná - medzi palcom a špičkou topánky by mal ostať dostatok voľného miesta. To však neznamená, že topánka má byť príliš voľná - päta nositeľa musí v topánke pevne “sedieť” bez toho, aby sa pri pohybe obuv kĺzala.

Neprehliadnite:  Vybrané slová po V: Zvládnete ich bez problémov!

Ako vybrať správne tenisky na telesnú výchovu
Depositphotos

Materiálové vyhotovenie

Z hľadiska materiálového vyhotovenia sa zamerajte na tri základné časti - podrážku, zvršok a šitie. Podrážka by mala byť dostatočne priľnavá, odolná a, v prípade halových športov, dbajte aj na to, aby nezanechávala šmuhy. Zvršok by mal byť zhotovený z priedušného kvalitného materiálu, ktorý umožní dostatočnú cirkuláciu vzduchu. Dajte si tiež pozor na precízne šitie i samotnú konštrukciu topánky - práve od týchto faktorov závisí jej celková životnosť.


Akým chybám sa vyvarovať?

Poučte sa z chýb iných a pri výbere vhodnej obuvi na hodiny telesnej výchovy pre vašu ratolesť sa vyhnite nasledujúcim bodom:

  • nikdy neuprednostňujte dizajn pred funkčnosťou a pohodlím
  • neignorujte výber správnej veľkosti
  • topánky nikdy neskúšajte bez ponožiek
  • nepodceňujte proces “rozchodenia” topánok



0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE