Najhoršie chyby počas letnej búrky: 7+ vecí, ktoré robíme všetci!

chyby počas letnej búrky

Letné búrky môžu byť nepredvídateľné a nebezpečné, preto je dôležité dodržiavať určité zásady, aby sme zabezpečili svoju bezpečnosť. Počas silných búrok a bleskov môže byť používanie mobilu nebezpečné, najmä ak ho používame vonku. Blesk môže zasiahnuť a telefón nemôže poskytnúť ochranu.

Mnohí z nás sa zaujímajú o to, ako búrka vyzerá, a tak ostávajú vonku, aby si ju pozreli. Toto je však veľmi nebezpečné a môže to viesť k zraneniam. Naša intuícia nám môže povedať, že stáť pod stromom je dobrý spôsob, ako sa schovať pred dažďom. V skutočnosti je to však veľmi zlé, pretože stromy sú časté ciele bleskov.

Často podceňujeme búrky a ignorujeme varovné signály. Je dôležité sledovať predpovede počasia, vonkajšie priestranstvá a riadiť sa odporúčaniami expertov. Mnohí z nás si ani neuvedomujú, že blesk môže spôsobiť elektrické zranenia. Práca na počítači bez predchádzajúcej prípravy môže byť riskantná. 

Pri silných vetroch môžu padnúť konáre alebo iné objekty, ktoré môžu spôsobiť škody na vozidle alebo zranenia. Keď počujeme hrom, niektorí z nás majú sklon si to zdokumentovať na sociálnych sieťach, pričom zabúdajú na vlastné bezpečie. Je lepšie zastať v bezpečí, než riskovať.

Letná búrka - čo robiť počas búrky?

Letné búrky sú často nevyspytateľné a môžu prísť rýchlo. Môžu priniesť silný vietor, blesky, dážď a dokonca aj krupobitie. Je dôležité byť pripravený a vedieť, čo robiť, aby ste boli v bezpečí.

  1. Sledujte predpoveď počasia: Predtým, než vyrazíte von, skontrolujte miestnu predpoveď počasia. Ak sú predpovedané búrky, zvážte, či je potrebné odložiť vonkajšie aktivity.

  2. Zostaňte vo vnútri: Ak búrka už začala, najlepšie je zostať vo vnútri budovy. Vyhnite sa otvorenej krajine, parkom a iným nebezpečným miestam.

  3. Odstúpte od okien a dverí: Počas búrky je dobré sa vyhnúť blízkosti okien, aby ste sa chránili pred sklenenými úlomkami a silným vetrom.

  4. Vypnite elektroniku: Odporúča sa odpojiť elektronické zariadenia od siete, aby ste predišli poškodeniu v prípade výpadku elektriny alebo zásahu bleskom.

  5. Pripravte si núdzový balík: Majte pri sebe základný núdzový balík so zásobami ako sú vody, jedlo, baterky, lekárnička a iné potrebné veci, môže to byť veľmi užitočné.

  6. Neriskujte: Ak ste vonku, snažte sa čo najrýchlejšie dostať do bezpečia. Nezostávajte pod stromami alebo v blízkosti vysokých budov, ktoré môžu prilákať blesky.

  7. Počkajte na koniec búrky: Počas silného krupobitia a iných extrémnych podmienok si počkajte, kým sa situácia ukľudní, než sa pokúsite vyjsť von.

  8. Informujte sa: Po búrke si skontrolujte správy, aby ste sa dozvedeli o možných výpadkoch elektriny, zaplavených oblastiach alebo iných nebezpečenstvách.

Odporúčame: 8 geniálnych nápadov na netradičné využitie aviváže, ktoré fungujú!

letná búrka
Depositphotos

Máme zoznam TOP vecí, ktoré NEROBIŤ počas letnej búrky!

Tu je zoznam TOP vecí, ktoré NEROBIŤ počas letnej búrky:

  • Nezostávať vonku: Počas búrky sa vyhýbajte pobytu vonku, najmä v blízkosti stromov, metalických predmetov alebo otvorených priestranstiev.

  • Neignorovať výstrahy: Ak je vyhlásená varovná správa o búrke, neberte to na ľahkú váhu. Snažte sa získať aktuálne informácie a riadiť sa pokynmi miestnych úradov.

  • Nepoužívať elektrické zariadenia: V prípade búrky, ktoré sú spojené s bleskami, neodporúča sa používať elektrické spotrebiče, aby ste predišli riziku úrazu elektrickým prúdom.

  • Nevystavovať sa riziku: Nemeňte svoje plány a nečakajte, kým búrka pominie, ak je bezpečnejšie zostať vnútri.

  • Nezabúdať na dodatočné zabezpečenia: Pred príchodom búrky skontrolujte okná a dvere. Nezabezpečené okná môžu spôsobiť väčšie škody.

  • Nerobiť paniku: Snažte sa zachovať pokoj. Panika môže spôsobiť zlé rozhodnutia, ktoré by mohli zvýšiť riziko nebezpečenstva.

  • Nehodnotiť situáciu s priateľmi vonku: Odporúča sa neriskovať a nezostávať vonku, len aby ste sa ukázali priateľom. Bezpečnosť by mala byť vždy prvoradá.

  • Nepodceňovať silu búrky: Nezabúdajte, že aj letná búrka môže byť veľmi silná a nepredvídateľná, a preto si vždy skontrolujte predpoveď počasia.

1. Vyhýbajte sa sviečkam a nezapaľujte sviečky

Letné búrky sú známe svojou náhlosťou a intenzitou. S bleskami a silným vetrom prichádza aj riziko, ktoré by sme nemali podceniť. Jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré by sme mali dodržiavať počas týchto extrémnych poveternostných podmienok, je vyhýbať sa sviečkam a nezapaľovať ich.

  • Prvým dôvodom je, že búrky často prinášajú silný vietor, ktorý môže rýchlo rozšíriť plameň a spôsobiť požiar. Keďže sa sviečky zvyčajne používajú na osvetlenie v prípadoch výpadku elektriny, je dôležité uvedomiť si, že bezpečnosť by mala byť na prvom mieste. Namiesto sviečok je lepšie siahnuť po baterkách alebo iných zdrojoch svetla, ktoré sú bezpečnejšie a nemôžu spôsobiť požiar.
  • Okrem toho, ak búrku sprevádzajú blesky, je dôležité si uvedomiť, že plameň zo sviečky môže prilákať pozornosť a zvýšiť riziko úrazu elektrickým prúdom. Blesky môžu zasiahnuť budovy a spôsobiť elektrické skraty, takže je rozumné minimalizovať akékoľvek otvorené plamene alebo elektrické zariadenia počas takýchto nebezpečných podmienok.

V konečnom dôsledku, keď sa letné búrky priblížia, je najlepšie pripraviť sa na ne dopredu. Zabezpečte si alternatívne osvetlenie a dodržiavajte bezpečnostné opatrenia. Takto sa môžete vyhnúť riziku a užiť si letné búrky bez zbytočného strachu.

2. Nenabíjajte žiadnu elektroniku a nedotýkajte sa ničoho elektrického

Letné búrky môžu byť veľmi nepredvídateľné a nebezpečné. Jedným z najdôležitejších opatrení, ktoré by ste mali dodržiavať počas takejto situácie, je vyhnúť sa nabíjaniu akýchkoľvek elektronických zariadení a nezasahovať do elektrických prístrojov. Existuje niekoľko dôvodov, prečo je to dôležité.

  • Prvým a najzávažnejším rizikom je možnosť výskytu bleskov. Blesk môže zasiahnuť elektrické vedenie a spôsobiť preťaženie elektrického systému, čo môže viesť k poškodeniu pripojených zariadení alebo vzniku požiaru. Ak počas búrky nabíjate mobilný telefón, tablet alebo iné elektronické zariadenie, vystavujete ich riziku poškodenia.
  • Okrem toho, počas búrky sa môže zvyšovať riziko výpadkov elektriny, čo môže mať za následok šípové výkyvy napätia. Tieto výkyvy môžu spôsobiť vážne poškodenie elektronických prístrojov, ako sú počítače, televízory alebo domáce spotrebiče.
  • Ďalším aspektom je bezpečnosť. Dotýkanie sa elektrických zariadení počas búrok môže byť mimoriadne nebezpečné. Ak sa nachádzate v kontakte s elektrickým prístrojom a blesk zasiahne váš dom, môžete byť vystavení elektrickému šoku, čo môže mať katastrofálne následky.

Aby ste sa chránili pred možnými nebezpečenstvami počas letných búrok, odporúča sa:

  1. Odpojte všetky elektronické zariadenia z elektrickej siete. Ideálne je odstrániť aj nabíjačky a iné pripojené prístroje.

  2. Nechajte elektroniku na pokoji. Nielenže by ste sa mali vyhnúť ich nabíjaniu, ale mali by ste aj znížiť ich používanie.

  3. Vyhýbajte sa dotyku s elektrickými rozvodmi alebo spotrebičmi počas búrky. Je dôležité byť obozretný a dodržiavať základné bezpečnostné opatrenia.

Neprehliadnite: Čaká vás cestovanie s deťmi? TIETO cestovné aktivity ich zaručenie zabavia!

čo nerobiť počas letnej búrky
Depositphotos

3. Jazda po zaplavených cestách

Počas letných búrok sa často stretávame s intenzívnymi zrážkami, ktoré môžu spôsobiť zaplavenie ciest. Jazda po zaplavených cestách predstavuje vážne nebezpečenstvo, a preto je dôležité byť obzvlášť opatrný. Tu sú niektoré faktory, na ktoré by ste mali dbať, ak sa ocitnete v tejto situácii.

  1. Hĺbka vody: Nikdy sa nepokúšajte prejsť cez vodičom neznáme oblasti. Aj plytká voda môže skrývať nepríjemné prekvapenia, ako sú jamy alebo poškodené vozovky. Je ťažké posúdiť hĺbku vody len na pohľad, preto je rozumné zastať a počkať, kým hladina klesne.

  2. Silný prúd: Voda, ktorá sa zdá byť iba niekoľko centimetrov hlboká, môže mať silný prúd. Ten môže uniesť vaše vozidlo, a to aj v prípade, že ste v SUV alebo pick-upe, ktoré sú považované za stabilnejšie. Dajte si pozor a pokiaľ je prúd silný, radšej sa nenechajte zlákať k prechodu.

  3. Riziko elektrických vodičov: V zaplavenej oblasti môže dôjsť aj k poškodeniu elektrických vedení. Nič netušiac by ste sa mohli ocitnúť v nebezpečenstve elektrického šoku, ak by došlo k kontaktu s vodou, ktorá by bola kontaminovaná elektrickou energiou.

  4. Viditeľnosť: Pri búrkach často klesá viditeľnosť. To sťažuje posúdenie terénu pred vami. Ak sú na ceste prekážky alebo iné vozidlá, nestihnete na ne zareagovať včas. Pri jazde v takých podmienkach je dôležité spomaliť a byť obozretný.

  5. Nehody a pomoc: V prípade nehody v zaplavenej oblasti môže byť záchranná služba pomalšia. Zápchy a ďalšie komplikácie môžu spôsobiť, že sa pomoc dostane k vám neskôr, ako by ste potrebovali. Preto je lepšie sa snažiť vyhnúť situáciám, ktoré by sa mohli skončiť nehodou.

Na záver, ak sa počas letnej búrky ocitnete na ceste, ktorá je zaplavená, najlepším rozhodnutím je často sa vrátiť a vyhnúť sa jazde. Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Pamätajte, že nie je hanbou sa zastaviť, počkať a posúdiť situáciu. Dúfam, že máte bezpečné jazdy a chránite seba aj ostatných na cestách.

4. POZOR na sprchovanie alebo kúpanie

Je dôležité upozorniť na riziká spojené so sprchovaním alebo kúpaním počas letnej búrky. Hoci sa to môže zdať ako bežná činnosť, počas búrky, najmä keď sú blesky, sa zvýšené riziko úrazu môže stať veľmi nebezpečným.

  • Prvý a najväčší problém spočíva v možnosti úrazu elektrickým prúdom. Blesk môže zasiahnuť elektrické vedenia alebo vodovodné rúrky, ktoré sú spojené s vodou v našich domoch. Keďže voda je dobrý vodič elektriny, sprchovanie alebo kúpanie môže viesť k nebezpečným situáciám, ak by blesk zasiahlo okolité elektrické vedenie.
  • Okrem toho, reflektory a elektrické spotrebiče používané v kúpeľni môžu začať fungovať nepredvídateľne, ak dôjde k výpadku prúdu alebo nárastu napätia. To môže nielenže ohroziť zdravie, ale aj spôsobiť materiálne škody.

Preto je rozumné vyhnúť sa sprchovaniu alebo kúpaní počas búrkových podmienok. Namiesto toho sa odporúča počkať, kým sa búrka prejde, a uistiť sa, že je vonku bezpečne. Bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste, a preto je dôležité byť ostražití a rozvážni v týchto situáciách.

5. Neotvárajte okná a nestojte pri oknách

Letné búrky sú často spojené s intenzívnymi zrážkami, silným vetrom a bleskami. Preto je veľmi dôležité dodržiavať určité bezpečnostné opatrenia, aby sme predišli nebezpečným situáciám. Jedným z hlavných odporúčaní je neotvárať okná a nestáť pri nich počas búrky.

  • Otvorenie okien môže spôsobiť, že do interiéru vnikne voda a spôsobí tak škody na nábytku či podlahe. Navyše, silný vietor môže vniesť do miestnosti rôzne predmety, ktoré sa vo vzduchu pohybujú, čo môže viesť k zraneniam.
  • Ak stojíte pri okne, zvyšujete riziko, že by vás blesk mohol zasiahnuť, najmä ak je budova, v ktorej sa nachádzate, zle uzemnená.

Preto je bezpodmienečne dôležité počas búrok zabezpečiť všetky okná a nábytok, a zostať čo najďalej od okien. Odporúča sa tiež sledovať predpoveď počasia a byť informovaný o možných búrok, aby ste sa mohli včas pripraviť a byť v bezpečí.

Zostaňte vnútri, vychutnávajte si zvuky búrky z bezpečnej vzdialenosti a pamätajte, že vaša bezpečnosť je na prvom mieste.

Odporúčame aj: 5 znakov, že máte s vaším dieťaťom úžasný vzťah

búrka a jej riziká
Depositphotos

6. Nespúšťajte záložný generátor počas letnej búrky

Téma zabezpečenia domáceho prostredia počas letných búrok je veľmi dôležitá. Nespúšťajte záložný generátor počas letnej búrky bez dôkladného zváženia rizík. Elektrické výpadky sú v týchto obdobiach časté, avšak spúšťanie generátora v prípade búrky môže byť nebezpečné.

  • Jedným z hlavných dôvodov, prečo by ste sa mali vyhnúť používaniu generátora počas búrky, sú riziká spojené s bleskami. Blesk môže zasiahnuť elektrické zariadenia alebo dokonca generátor samotný, čo môže viesť k vážnym škodám či dokonca požiarom. Okrem toho, ak je generátor umiestnený vonku, môže sa stať, že sa doň dostane voda, čo môže spôsobiť elektrický úraz alebo poškodenie zariadenia.
  • Ďalším aspektom je aj správna ventilácia. Generátory produkujú výfukové plyny, ktoré sú toxické. Počas búrky môže dôjsť k náhlemu zvýšeniu vetra, čo môže spôsobiť, že sa tieto plyny nahromadia v uzavretých priestoroch, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Ak sa rozhodnete, že generátor potrebujete spustiť, zabezpečte, aby bol umiestnený v dostatočne chránenom a suchom prostredí, a naozaj sledujte podmienky vonku. V ideálnom prípade počkajte, kým búrka prejde a stabilizujú sa podmienky.

7. Neukrývajte sa v pivnici

Letné búrky sú známe svojou nezvyčajnou intenzitou a častými javmi, ako sú silný vietor, blesky a intenzívne dažde. Aj keď sa pivnica môže zdať ako bezpečné miesto na úkryt, skrývanie sa tam počas búrky nie je vždy najlepšou voľbou.

  • Prvým dôvodom je riziko povodní. Pivnice sa zvyčajne nachádzajú pod úrovňou zeme, a preto sú náchylnejšie na zaplavenie, najmä ak je búrka spojená s intenzívnym dažďom. Voda sa môže rýchlo hromadiť a spôsobiť nebezpečné podmienky, ak sa tam nachádzate.
  • Ďalším problémom sú výpadky energie, ktoré sú pri búrkach časté. Ak sa ocitnete v pivnici a prepadne vás panika, nemusíte mať prístup k potrebným informáciám o situácii vonku. Bez elektriny a signálu sa ľahko stratíte v tme a nedostávate dôležité varovania.
  • Okrem toho sa búrku často spájajú s bleskami. Pivnice môžu ochrániť pred najhorším počasí, no nie sú stavané na ochranu pred elektrickým nárazom. Nahromadenie statickej elektriny v uzavretých priestoroch môže byť potenciálne nebezpečné.

Namiesto ukrývania sa v pivnici je lepšie nájsť bezpečnejšie miesto vo vyšších poschodiach domu alebo v miestnosti s robustnou konštrukciou, kde nie ste vystavení riziku zaplavenia alebo blesku. Vždy je dobré mať po ruke aj batériové rádio, svetlo a zásoby vody a jedla na prípadné dlhšie čakanie.

Bezpečnosť by mala byť našou prioritou, a preto je dôležité byť pripravený a konať rozumne. Letné búrky môžu byť nemilosrdné, ale s dobrou prípravou a správnymi rozhodnutiami sa môžeme chrániť.

8. Nedotýkajte sa betónových povrchov

Letné búrky sú často sprevádzané silným dažďom, bleskami a silným vetrom, čo môže znamenať potenciálne nebezpečenstvo pre každého, kto sa nachádza vonku.

  • Betón, hoci je veľmi pevný a odolný materiál, má svoje vlastné riziká. Počas búrky môže byť povrch betónu mokrý a klzký, čo zvyšuje pravdepodobnosť pádu alebo úrazu. Navyše, ak sa dotýkate betónu počas búrok a bleskov, zvyšujete riziko úrazu elektrickým prúdom, najmä v prípade, že ste v blízkosti ako sú výčnelky alebo kovové komponenty. Blesk, ktorý zasiahne betón, môže spôsobiť, že sa elektrina rozšíri po povrchu a môže spôsobiť vážne zranenia.
  • Je dôležité si uvedomiť, že prevencia je vždy lepšia ako liečba. Odporúča sa vyhýbať sa pobytu vonku počas búrok, najmä v blízkosti betónových plôch, akonáhle spozorujete prvé známky búrky. Každý, kto sa chystá byť vonku počas letnej búrky, by mal mať na pamäti tieto riziká a prijať potrebné opatrenia na ochranu seba a iných.

Záverom je, že by sme sa mali vyhnúť dotyku betónových povrchov a zdržať sa vonku, keď hrozí búrka. Opatrnosť a predvídavosť sú kľúčové pre bezpečnosť nás všetkých.

0 komentárov
autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE