VŠETKO, čo potrebujete vedieť o raste a starostlivosti o mliečne zuby

rast mliečnych zubov

Mliečne zuby sú jednou z prvých veľkých zmien, ktoré dieťa prežíva počas svojho vývoja. Tento proces, ktorý začína približne v šiestom mesiaci života, sa však neobmedzuje len na prerezávanie zubov. Je sprevádzaný emocionálnymi a fyzickými zmenami, ktoré dieťa ovplyvňujú na mnoho rokov. Mliečne zuby pripravujú miesto pre trvalé zuby a ich zdravie je kľúčové pre budúcu správnu štruktúru chrupu. Tento článok vám ponúka podrobný pohľad na rast, starostlivosť a význam mliečnych zubov.

Prečítajte si: Prerezávanie zúbkov u detí - aké sú príznaky a koľko mliečnych zubov má dieťa?

Čo sú mliečne zúbky?

Mliečne zuby sú dočasné zuby, ktoré sa začínajú prerezávať v dojčenskom veku. Ich hlavnou funkciou je udržať miesto pre trvalé zuby, ktoré sa začnú prerezávať neskôr. Tieto zuby majú tenšiu sklovinu ako trvalé zuby, čo ich robí náchylnejšími na kazy, ale ich význam pre zdravie detí je nepopierateľný.

Ich význam v detskom vývoji – funkcia mliečnych zubov

Mliečne zuby sú nevyhnutné pre:

  • Správne žuvanie a trávenie: Pomáhajú deťom efektívne spracovať potravu a získať z nej živiny.
  • Rozvoj reči: Deti používajú zuby na tvorbu zvukov a slabík, a preto sú mliečne zuby kľúčové pri učení sa hovoriť.
  • Priestor pre trvalé zuby: Mliečne zuby udržiavajú miesto pre trvalé zuby, čím predchádzajú problémom, ako je preplnenie zubov alebo nesprávne postavenie chrupu.

Odporúčame: Mlieko s cesnakom a medom proti silnému zahlieneniu: Účinný nápoj našich babičiek!

rast a vypadávanie mliečnych zubov
Depositphotos

Časový harmonogram rastu a vypadávania mliečnych zubov a obdobie rastu mliečnych zubov

Kedy sa objavujú prvé zuby? Rast prvých mliečnych zubov

Prvé mliečne zuby sa začínajú prerezávať okolo šiesteho mesiaca života dieťaťa. Každé dieťa je však jedinečné, a tak sa môže stať, že niektoré deti majú prvé zuby už vo veku 4 mesiacov, zatiaľ čo iné môžu čakať až do 8 mesiacov. Väčšina detí má prvé dva spodné predné rezáky okolo šiesteho až siedmeho mesiaca.

Prerezávanie zubov je zvyčajne sprevádzané:

  • zvýšeným slinením,
  • miernym nepohodlím alebo podráždenosťou,
  • potrebou dieťaťa hryzkať tvrdšie predmety na zmiernenie bolesti.

Postupnosť rastu zubov

Rast mliečnych zubov nasleduje určitý vzorec:

  1. Spodné predné rezáky: Objavujú sa zvyčajne ako prvé, medzi 6. a 10. mesiacom.
  2. Horné predné rezáky: Tieto sa prerezávajú medzi 8. a 12. mesiacom.
  3. Bočné rezáky: Nasledujú bočné zuby, prerezávajú sa medzi 9. a 16. mesiacom.
  4. Očné zuby (špičáky): Tieto zuby sa objavujú okolo 16. až 22. mesiaca.
  5. Stoličky: Posledné mliečne zuby, ktoré sa objavia, sú prvé a druhé stoličky. Prerezávajú sa medzi 13. až 33. mesiacom.

Do veku troch rokov má väčšina detí kompletný set 20 mliečnych zubov.

Kedy vypadávajú mliečne zuby?

Vypadávanie mliečnych zubov zvyčajne začína okolo 6. roku života dieťaťa. Prvé, ktoré vypadnú, sú tie isté predné rezáky, ktoré sa ako prvé prerezávali. Vypadávanie zubov je prirodzený proces a trvalé zuby začínajú vytláčať mliečne zuby z čeľuste. Vypadávanie zubov pokračuje až do veku 12 rokov, keď sú všetky mliečne zuby nahradené trvalými.

Neprehliadnite: Dieťa ľavák: Mozog ľavákov pracuje inak ako mozog pravákov - prečo?

Starostlivosť o mliečne zuby

Správna hygiena od prvého zuba a čistenie zubov od raného detstva

Starostlivosť o mliečne zuby začína ihneď po prerezaní prvého zuba. Rodičia by mali dieťaťu čistiť zuby dvakrát denne jemnou zubnou kefkou a použiť malú dávku zubnej pasty s nízkym obsahom fluoridu. Dôležité je tiež učiť dieťa správnym návykom ústnej hygieny, aby sa zabránilo zubnému kazu a problémom s trvalými zubami.

Odporúčané pomôcky pre čistenie detských zubov

  • Detská zubná kefka: Mala by mať mäkké štetinky a malú hlavičku prispôsobenú detským ústam.
  • Zubná pasta pre deti: S nízkym obsahom fluoridu a príjemnou chuťou, ktorá povzbudí deti k čisteniu.
  • Zubná niť: Pre staršie deti sa odporúča používať zubnú niť na čistenie medzizubných priestorov, kde sa môžu zachytávať zvyšky jedla.

Strava podporujúca zdravé zuby a detský chrup

Strava má veľký vplyv na zdravie mliečnych zubov. Potraviny bohaté na vápnik, ako sú mliečne výrobky (mlieko, syr, jogurty), podporujú silné a zdravé zuby. Vyhnúť by ste sa mali potravinám s vysokým obsahom cukru, pretože tie podporujú tvorbu zubného kazu.

Zaujme vás: TOTO je 13 veľmi znepokojujúcich vecí, ktoré o vás vie váš smartfón!

starostlivosť o mliečne zuby
Depositphotos

Bežné problémy s mliečnymi zubami

Zubný kaz u detí

Deti sú náchylnejšie na vznik zubného kazu, pretože ich zubná sklovina je tenšia ako u trvalých zubov. Zubný kaz vzniká najčastejšie z dôvodu nedostatočnej hygieny a nadmerného príjmu cukrov.

Citlivosť zubov

Citlivosť zubov môže byť spôsobená kazmi alebo oslabením zubnej skloviny. Ak dieťa pociťuje bolesť pri konzumácii studených alebo horúcich nápojov, je dôležité to konzultovať so zubárom.

Problémy s prerezávaním zubov

Niektoré deti môžu mať oneskorený prerezávanie zubov alebo problémy, ako sú zápaly ďasien a bolestivé prerezávanie. Ak sa zuby neprerezávajú v očakávanom čase, je vhodné poradiť sa so zubárom.

Mýty a fakty o mliečnych zuboch

Existuje mnoho mýtov o mliečnych zuboch, ako napríklad, že nie je potrebné sa o ne starať, pretože aj tak vypadnú. Faktom však je, že zdravie mliečnych zubov priamo ovplyvňuje zdravie trvalých zubov, preto je dôležité venovať im rovnakú starostlivosť.

Tradície spojené s vypadávaním zubov

Jednou z najznámejších tradícií spojených s vypadávaním zubov je Zúbková víla. Rodičia schovávajú vypadnuté zuby pod vankúš a ráno deti nájdu malý darček alebo mincu. V niektorých kultúrach sa zuby zakopávajú do zeme alebo hádžu na strechu ako prejav šťastia.

Význam mliečnych zubov pre budúci chrup

Mliečne zuby slúžia ako "držitelia miesta" pre trvalé zuby. Ak dieťa predčasne stratí mliečny zub, môže to viesť k ortodontickým problémom, pretože trvalé zuby môžu rásť nesprávne alebo sa preplniť.

Kedy navštíviť s dieťaťom zubára?

Prvá návšteva zubára

Prvá návšteva zubára by sa mala uskutočniť po prerezaní prvého zuba, najneskôr však do jedného roka života dieťaťa. Táto návšteva slúži na monitorovanie správneho rastu zubov a na informovanie rodičov o správnej ústnej hygiene.

Pravidelné prehliadky

Prehliadky u zubára by mali byť pravidelné, najmenej raz za 6 mesiacov. Pomáhajú identifikovať možné problémy, ako sú zubné kazy, a zabezpečiť zdravý vývoj trvalých zubov.

Psychologický aspekt vypadávania zubov

Pre deti môže byť vypadávanie zubov stresujúce. Rodičia by mali deťom vysvetliť, že je to prirodzený proces a zapojiť zábavné prvky, ako je napríklad Zúbková víla, ktorá môže dieťaťu priniesť radosť a znížiť jeho obavy.

Moderné využitie mliečnych zubov

Mliečne zuby obsahujú kmeňové bunky, ktoré môžu byť v budúcnosti použité na liečbu rôznych ochorení. V niektorých krajinách rodičia uchovávajú mliečne zuby svojich detí pre budúce medicínske účely, ako sú regeneratívne terapie.

Odporúčame aj: Ako sa popasovať so začínajúcim nachladnutím? Skúste TÝCHTO 12 osvedčených tipov!

mliečne zuby u detí
Depositphotos

Tipy pre rodičov

Ako zvládnuť bolesť pri prerezávaní zubov

Pri prerezávaní zubov môžete použiť chladivé hryzátka alebo špeciálne gély na zmiernenie bolesti. Konzultujte vhodné prostriedky s pediatrom a dodržiavajte odporúčané dávkovanie.

Čo robiť, keď zub vypadne

Keď dieťaťu vypadne zub, jemne mu vypláchnite ústa vodou a vysvetlite, že je to prirodzená súčasť dospievania. Dbajte na hygienu a pravidelné čistenie zubov aj po vypadnutí zuba.

Prečítajte si aj: Jesenné plody ako zdravá desiata či olovrant pre dieťa: Tipy pre rodičov

Mliečne zuby sú neoddeliteľnou súčasťou detského vývoja a ich zdravie má veľký vplyv na budúci chrup. Správna starostlivosť, pravidelné prehliadky a vedomé zvládanie problémov, ako sú kazy či citlivosť, zabezpečia, že dieťa bude mať zdravý úsmev a správny vývoj zubov až do dospelosti.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

Z NÁŠHO YOUTUBE