Veľkonočný baranček 5-krát inak: Top recepty pre vašu rodinu

recepty na veľkonočného barančeka

Baranček na stole = Veľká noc v plnej paráde. Ale čo keby tento rok vyzeral (a chutil) trochu inak než obvykle? Áno, klasický piškótový baranček má svoje čaro, no veľkonočný stôl si zaslúži aj trochu kreativity – a možno aj dávku zdravšej alebo hravejšej verzie. 

V tomto článku nájdete 5 overených receptov na barančeka – od klasiky až po moderné, bezlepkové či vegánske variácie. Každý z nich je rodinný favorit, no každý inak. A medzi riadkami vám prezradíme aj niečo o tom, prečo vlastne baranček symbolicky patrí na veľkonočný stôl.

Prečo sa na Veľkú noc pečie baranček?

Je vôbec niečo, čo viac pripomína Veľkú noc viac ako vôňa práve upečeného barančeka, jemný práškový cukor na jeho chrbte a červená stužka okolo krku? Tento pôvabný koláčik nie je len obyčajný dezert – je to symbol jari, obnovy, rodiny a nádeje. V mnohých domácnostiach je jeho pečenie takým istým rituálom ako farbenie vajíčok či príprava maľovaného korbáča.

Veľkonočný baranček vo svete

Baranček na veľkonočnom stole má korene oveľa hlbšie, než by sme možno čakali. Nie je to len slovenská či česká špecialita – tento zvyk má svoje miesto v rôznych krajinách Európy, najmä v tých s kresťanskou tradíciou.

V Poľsku sa napríklad pečie tzv. baranek wielkanocny, často z maslového cesta alebo z cukrových hmôt, a stáva sa ozdobou tzv. święconki – požehnaného veľkonočného košíka. V Rakúsku a Nemecku nájdeme podobnú figúrku – Osterlamm, z piškótového cesta, jemne pocukrenú, niekedy zdobenú čokoládou alebo marcipánom.

V Taliansku majú zasa „agnello pasquale“, ktoré môže byť aj slané jedlo – dusené jahňacie, ale aj sladká figúrka z mandľovej pasty (najmä na Sicílii). V Grécku sa baranček nepečie ako koláč, ale stáva sa súčasťou hlavného chodu – pečené jahňa je tam centrom sviatočného obeda.

Veľkonočný baranček na Slovensku

No a my? U nás baranček zostal krásne symbolický – z cesta, v ozdobnej forme, niekedy z dvojdielnej liatiny, inokedy zo silikónu, ale stále s rovnakým posolstvom: je Veľká noc, a to si zaslúži niečo výnimočné.

Okrem náboženskej symboliky (baránok ako symbol Kristovej obety) nesie aj univerzálnejší význam – jar, nový začiatok, čistota a nevinnosť. A práve preto ho pečieme – ako pripomienku, že s každou jarou prichádza šanca na nový štart. A ak je sladký a krásne voňavý? O to lepšie.

Tak poďme na to – tu je 5 chutných variácií, ktoré si zamiluje celá rodina!

veľkonočný baranček
Freepik

1. Klasický piškótový baranček (ten, čo pozná aj vaša babka)

Toto je ten baranček, ktorého vôňu si pamätáte z detstva. Nadýchaný, jemný, s kôrkou z masla a práškového cukru. Ideálny na raňajky ku kakau alebo k sviatočnej kávičke.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 150 g kryštálového cukru
  • 150 g hladkej múky
  • 1 ČL kypriaceho prášku do pečiva
  • 50 g roztopeného masla
  • kôra z 1 citróna
  • štipka soli
  • maslo a strúhanka na vysypanie formy

Postup:

  1. Oddelíme bielky od žĺtkov. Žĺtky vyšľaháme s cukrom do peny, pridáme citrónovú kôru a roztopené maslo.
  2. Z bielkov a štipky soli vyšľaháme tuhý sneh.
  3. Do žĺtkovej zmesi zľahka vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a následne aj sneh.
  4. Formu na barančeka vymažeme maslom a vysypeme strúhankou. Cesto nalejeme do formy.
  5. Pečieme pri 170 °C asi 35 – 40 minút. Po upečení necháme 10 minút chladnúť vo forme, potom opatrne vyklopíme.

Tip: Vajíčka šľahajte oddelene – bielky na sneh, žĺtky s cukrom. Baranček bude ľahší ako jarný vánok.

2. Tvarohový baranček s hrozienkami

Pre tých, čo milujú vláčne koláče s tvarohom. Tento baranček je hutnejší, ale vďaka tvarohu krásne vláčny, a keď ho dobre ochutíte, rozvonia celú kuchyňu.

Ingrediencie:

  • 250 g mäkkého tvarohu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 3 vajcia
  • 100 g polohrubej múky
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • hrsť hrozienok (namočených v rume alebo horúcej vode)
  • 1 ČL vanilkového cukru
  • kôra z citróna

Postup:

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do svetlej peny.
  2. Pridáme tvaroh, vanilku, citrónovú kôru a premiešame.
  3. Vmiešame preosiatu múku s práškom do pečiva a na záver hrozienka.
  4. Nalejeme do pripravenej formy a pečieme pri 170 °C asi 45 minút.
  5. Po vychladnutí posypeme práškovým cukrom.

Tip: Ak máte deti, ktoré „neznášajú“ hrozienka, vynechajte ich alebo nahraďte kúskami čokolády.

3. Mrkvový baranček s orechmi (zdravšia, no chutná verzia)

Tento baranček chutí trochu ako carrot cake – je šťavnatý, voňavý a vydrží niekoľko dní. Navyše je to ideálny spôsob, ako nenápadne „prepašovať“ zeleninu do detského jedálnička.

Ingrediencie:

  • 2 stredne veľké mrkvy (nastrúhané najemno)
  • 3 vajcia
  • 100 g trstinového cukru
  • 100 g špaldovej múky
  • 50 g mletých orechov
  • 1/2 ČL škorice
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 80 ml oleja
  • štipka soli

Postup:

  1. Vajíčka vyšľaháme s cukrom do peny.
  2. Pridáme olej, škoricu, mrkvu a orechy.
  3. Zľahka vmiešame múku s práškom do pečiva a štipkou soli.
  4. Nalejeme do vymazanej formy a pečieme pri 180 °C asi 40 minút.
  5. Necháme vychladnúť a podávame s jogurtovou polevou alebo len pocukrené.

Tip: Skúste ho poliať jogurtovou polevou alebo len jemne pocukriť – menej je viac.

bezlepkový baranček
Freepik

4. Bezlepkový baranček z mandľovej múky

Pre všetkých, ktorí sa vyhýbajú lepku, je táto verzia ideálna. Mandľová múka dodá barančekovi jemnú orieškovú chuť, a pritom nebude pôsobiť ťažko.

Ingrediencie:

  • 4 vajcia
  • 100 g medu alebo javorového sirupu
  • 150 g mandľovej múky
  • 1 ČL vanilkového extraktu
  • kôra z citróna
  • 1 ČL prášku do pečiva (bezlepkový)
  • 50 ml kokosového oleja (roztopeného)

Postup:

  1. Vajíčka vyšľaháme s medom/sirupom do peny.
  2. Pridáme kokosový olej, vanilku a citrónovú kôru.
  3. Vmiešame mandľovú múku s práškom do pečiva.
  4. Cesto nalejeme do formy a pečieme pri 160 °C asi 45 – 50 minút (mandľová múka sa pečie pomalšie).
  5. Necháme úplne vychladnúť vo forme.

Tip: Tento baranček má rád pomalé pečenie – pečte ho dlhšie pri nižšej teplote, aby zostal krásne nadýchaný.

5. Vegánsky banánovo-kokosový baranček (pre moderných sviatočníkov)

Žiadne vajcia, žiadne mlieko, a predsa výborný. Tento baranček chutí trochu ako banánový chlebík, ale vo sviatočnom šate. Kokos dodá tropický nádych, ktorý bude kontrastovať s tradičnou výzdobou na stole – a možno aj prekvapí babku (v dobrom).

Ingrediencie:

  • 2 zrelé banány
  • 150 ml kokosového mlieka
  • 100 g trstinového cukru
  • 150 g špaldovej alebo ovsenej múky
  • 50 g kokosovej múky alebo strúhaného kokosu
  • 1 ČL prášku do pečiva
  • 50 ml rastlinného oleja
  • štipka soli
  • voliteľné: kúsky čokolády alebo oriešky

Postup:

  1. Banány rozpučíme vidličkou, zmiešame s kokosovým mliekom, olejom a cukrom.
  2. Pridáme suché ingrediencie: múky, prášok do pečiva, soľ. Miešame do hladkého cesta.
  3. Voliteľne primiešame kúsky čokolády alebo orechy.
  4. Nalejeme do formy a pečieme pri 175 °C asi 35 - 40 minút.
  5. Po vychladnutí môžeme dozdobiť kokosom alebo jemnou polevou.

Tip: Do cesta môžete pridať aj kúsky horkej čokolády alebo oriešky. Vegánske a zároveň dekadentné? Misia splnená.

A čo s barančekom po sviatkoch?

Ak vám nejaký z barančekov zvýši (čo sa, úprimne, nestáva často), môžete ho:

  • rozmrviť a spraviť z neho koláčové guľky pre deti,
  • použiť ako základ do pohárového dezertu s jogurtom a ovocím,
  • zamraziť na „krízové časy“, keď príde chuť na niečo domáce.

Baranček je viac než len koláč

Je to symbol. Spomienka. A malý sviatočný rituál, ktorý spája rodinu, vône a chute. Či už ste verní klasike, alebo experimentujete, baranček je vždy dobrý nápad. A keď ich tento rok upečiete rovno päť rôznych, možno vznikne nová rodinná tradícia.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE