3 lahodné recepty, s ktorými privítate leto

lahodné letné recepty

Prvý letný deň je za rohom! A s ním aj čas vyhnať zimu z kuchyne a pustiť sa do prípravy ľahkých, svieži a ovocných dobrôt, ktoré potešia celú rodinu. Tieto 3 recepty patria medzi favority.

1. Tvarohové knedlíky s malinami     

Nič nestelesňuje leto lepšie než voňavé ovocie a ľahký tvarohový dezert. Tvarohové knedlíky sú lahodné a jednoduché na prípravu. Ich nadýchaná a vláčna konzistencia v kombinácii so šťavnatými malinami vytvára neodolateľnú symfóniu chutí.

Ingrediencie

Na cesto:    

Na ozdobenie    

Postup prípravy

Najprv si pripravte cesto. V mise zmiešajte múku s citrónovou kôrou a soľou. Pridajte tvaroh a vajce a dôkladne zapracujte, kým nevznikne hladké a pružné cesto. Ak je cesto lepkavé, pridajte trochu múky.

Na pomúčenej pracovnej ploche vytvarujte z cesta valček o priemere približne 2 cm. Valček krájajte šikmo na asi 1 cm hrubé knedlíky. Tieto malé tvarohové vankúšiky vložte do vriacej osolenej vody a varte, kým nevyplávajú na povrch. Potom ich nechajte ešte asi 5 minút variť.

Servírujte s malinami, ovocným toppingom a ozdobte lístkami mäty.

Tvarohové knedlíky s malinami
Freepick.com

2. Domáca ovocná zmrzlina     

Ani vy si neviete predstaviť leto bez zmrzliny? Tá domáca je nielen chutnejšia, ale tiež viete presne, čo do nej dávate. Žiadne umelé prísady, len čisté, kvalitné suroviny.

Ingrediencie    

  • 75 ml polotučného mlieka

  • 80 g práškového cukru

  • 2 balíčky Vanilkového cukru Dr. Oetker

  • 200 až 250 g kyslej smotany

  • 200 až 250 g smotanového jogurtu (ideálne ovocného

  • 150 g letného ovocia (napr. maliny, jahody, ríbezle)

Postup prípravy

Mlieko spolu s práškovým a vanilkovým cukrom priveďte k varu. Nechajte vychladnúť a vmiešajte kyslú smotanu a jogurt.

Ovocie rozmixujte a primiešajte do smotanovej zmesi. Krémom naplňte formičky a dajte cez noc (alebo najmenej na 3 hodiny) do mrazničky.

TIP: Zmes môžete ozvláštniť napríklad kúskami čokolády.

Bazový sirup
Freepick.com

3. Bazový sirup     

Bazový sirup je esenciou leta. Jeho kvetinová, sladko aromatická chuť osvieži v horúcich dňoch a nabije vás energiou. Baza je navyše plná antioxidantov a vitamínov, ktoré posilňujú imunitu.

Ingrediencie

  • 40 kvetov čiernej bazy    

  • 3,5 balíčka Kyseliny citrónovej Dr. Oetker (20 g) 

  • 1 balíček Gelfixu Extra 2:1 Dr. Oetker

  • 3 l prevarenej vody

  • 3 kg krupicového cukru

Postup prípravy

Začnite tým, že bazové kvety dôkladne opláchnete vodou. Potom ich vložte do 3-litrovej zaváracej fľaše alebo do vyššieho hrnca.

Kyselinu citrónovú a Gelfix Extra 2:1 rozmiešajte v prevarenej vlažnej vode, kým sa dobre nerozpustia. Týmto roztokom zalejte kvety v nádobe. Fľašu alebo hrniec prikryte a nechajte kvety macerovať v náleve 48 hodín. Za tento čas baza uvoľní svoju chuť a arómu.

Po dvoch dňoch šťavu dôkladne preceďte cez jemné sitko, aby ste odstránili všetky pevné časti. Do precedenej tekutiny pridajte cukor a dôkladne rozmiešajte, kým sa úplne nerozpustí. Môže to chvíľu trvať, ale je dôležité, aby bol všetok cukor rozpustený.

Hotový bazový sirup plňte do čistých, ideálne sterilizovaných fliaš a dobre ich uzavrite. Takto pripravený sirup vydrží v chladničke aj niekoľko mesiacov.

TIP: Vyskúšajte tiež osviežujúcu verziu bazového sirupu so zázvorom a citrónom.

Privítajte leto na tanieri

Nech už si vyberiete ktorýkoľvek z týchto receptov, všetky prinesú leto priamo do vašej kuchyne. Tvarohové knedlíky potešia ako ľahký obed alebo desiata, domáca zmrzlina osvieži počas horúcich popoludní a bazový sirup dodá energiu kedykoľvek počas dňa.

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE