K letným dňom neodmysliteľne patria osviežujúce nanuky – a tie domáce sú tou najchutnejšou verziou. Nielenže presne viete, čo obsahujú, ale môžete sa s ich prípravou vyhrať podľa chuti, sezónneho ovocia či preferencií detí. S jednoduchými pomôckami, trochou fantázie a chutnými receptami si vytvoríte nanukový raj priamo u seba doma – zdravšie, sladšie a oveľa zábavnejšie ako z obchodu.
Aké formy a pomôcky budete potrebovať?
Ak sa chystáte na výrobu domácich nanukov, najlepším pomocníkom budú silikónové alebo plastové formy na nanuky. Dajú sa kúpiť v rôznych veľkostiach a tvaroch – od klasických až po srdiečka, zvieratká či mini porcie pre najmenšie deti. Sú praktické, ľahko sa umývajú a v prípade silikónových sa nanuk ľahko vyberie aj bez namáčania do vody. Niektoré formy majú aj praktické viečka, ktoré chránia obsah pred zachytávaním pachov z mrazničky.
Okrem foriem sa vám zíde aj malý lievik alebo džbánik s výlevkou na nalievanie zmesi, drevené alebo opakovane použiteľné tyčinky, a pri niektorých receptoch aj mixér na ovocie či tvaroh. Ak chcete robiť vrstvené nanuky, pomôže aj malá lyžička alebo špajdľa na rozotretie vrstiev.
V prípade, že formy nemáte, môžete improvizovať s malými plastovými kelímkami od jogurtu či silikónovými formičkami na muffiny. Domáce nanuky sú hravé a netreba sa báť trochu experimentovať.
Zdravšie, sladké aj hravé: Výber receptov na domáce nanuky
1. Ovocné jogurtové nanuky (maliny + biely jogurt + med)
Tieto nanuky sú osviežujúce, jemne sladké a ideálne na rýchle potešenie pre deti aj dospelých. Vďaka jogurtu sú zároveň krémové a ľahko zasýtia.
Ingrediencie:
1 šálka čerstvých alebo mrazených malín
1 šálka bieleho gréckeho jogurtu
1–2 lyžice medu (podľa chuti)
Postup: Všetky suroviny spolu rozmixujte dohladka. Zmes nalejte do foriem na nanuky, vložte tyčinky a dajte zamraziť aspoň na 4 hodiny, ideálne cez noc.
Freepik2. Jahodovo-banánové nanuky s kokosovým mliekom
Sladká chuť banánu a voňavé jahody vytvárajú v kombinácii s kokosovým mliekom lahodný tropický zážitok. Skvelé pre deti aj alergikov, pretože neobsahujú mlieko.
Ingrediencie:
1 zrelý banán
1 šálka jahôd
½ šálky kokosového mlieka
Postup: Ovocie spolu s kokosovým mliekom rozmixujte dohladka. Zmes nalejte do foriem, zakryte, vložte tyčinky a nechajte v mrazničke minimálne 4 hodiny stuhnúť.
3. Tvarohovo-kakaové nanuky s kúskami broskýň
Spojenie tvarohu, kakaa a šťavnatých broskýň vytvára výborný dezert s plnšou chuťou, ktorý pripomína obľúbený mliečny snack. Vhodné ako zdravšia maškrta po obede.
Ingrediencie:
1 balenie jemného tvarohu (250 g)
1 lyžica kakaa
1–2 lyžice medu alebo javorového sirupu
1 zrelá broskyňa (nakrájaná na malé kúsky)
Postup: Tvaroh, kakao a sladidlo spolu dobre premiešajte (môžete aj rozmixovať), potom vmiešajte kúsky broskýň. Zmes rozdeľte do foriem, vložte tyčinky a nechajte zamraziť minimálne na 5 hodín.
4. Kokosovo-mangové nanuky bez cukru
Tieto nanuky sú lahodne exotické a úplne bez pridaného cukru – prirodzene sladké vďaka zrelému mangu. Výborná voľba pre deti aj dospelých, ktorí sa vyhýbajú sladidlám.
Ingrediencie:
1 zrelé mango
½ šálky kokosového mlieka
šťava z ½ limetky
Postup: Mango nakrájajte na kúsky, vložte do mixéra spolu s kokosovým mliekom a limetkovou šťavou a rozmixujte dohladka. Zmes rozdeľte do formičiek, pridajte tyčinky a nechajte zamraziť minimálne 4 hodiny.
5. Banánové nanuky namáčané v čokoláde s orieškami
Zrelé banány v spojení s chrumkavou čokoládou a orieškami tvoria perfektný nanukový snack – rýchly, jednoduchý a bez zbytočného neporiadku. Deti ich budú milovať!
Ingrediencie:
2 zrelé banány
100 g horkej alebo mliečnej čokolády
2 lyžice nasekaných orechov (napr. lieskové, vlašské)
Postup: Banány rozkrojte na polovicu a napichnite na tyčinky. Čokoládu roztopte vo vodnom kúpeli, nechajte trochu vychladnúť, a potom do nej banány namočte. Posypte nasekanými orieškami, položte na papier na pečenie a vložte do mrazničky na 2–3 hodiny.
6. Smotanovo-čokoládové nanuky s mramorovým efektom
Krémové, jemne sladké a s krásnym mramorovým vzorom – tieto nanuky potešia nielen chuťové poháriky, ale aj oči. Ideálne ako domáci dezert pre celú rodinu.
Ingrediencie:
1 šálka smotany na šľahanie (33 %)
1 lyžica medu alebo práškového cukru
50 g roztopenej horkej čokolády
Postup:
Smotanu vyšľahajte s medom alebo cukrom do polotuhej konzistencie. Do foriem striedavo vrstvite smotanu a roztopenú čokoládu, ktorú môžete jemne premiešať špáradlom pre vytvorenie mramorového efektu. Vložte tyčinky a dajte zmraziť na 5–6 hodín.
7. Nanuky z gréckeho jogurtu s čučoriedkami a ovsenými vločkami
Tieto nanuky pripomínajú raňajkový pohár – no v mrazenej a osviežujúcej verzii. Skvelé aj ako výživná desiata pre deti.
Ingrediencie:
1 šálka gréckeho jogurtu
½ šálky čučoriedok (čerstvých alebo mrazených)
2 lyžice jemných ovsených vločiek
1 lyžica medu
Postup: Jogurt zmiešajte s medom, pridajte čučoriedky a ovsené vločky. Premiešajte len zľahka, aby ostali viditeľné vrstvy. Nalejte do formičiek, vložte tyčinky a mrazte minimálne 4 hodiny.
8. Ananásovo-pomarančové nanuky s troškou zázvoru
Šťavnaté, svieže a s jemne pikantným nádychom – tieto nanuky sú výborné na horúce dni. Zázvor im dodá šmrnc aj trochu zdravia navyše.
Ingrediencie:
1 šálka ananásu (čerstvého alebo konzervovaného)
šťava z 2 pomarančov
malý kúsok čerstvého zázvoru (asi 1 cm)
Postup: Všetky ingrediencie rozmixujte do hladkej konzistencie. Zmes nalejte do formičiek, vložte tyčinky a nechajte zamraziť minimálne 4 hodiny. Pred podávaním nechajte 2–3 minúty povoliť pri izbovej teplote.
9. Melónové nanuky s limetkou a mätou
Melón, limetka a mäta sú dokonalou trojicou na letné osvieženie. Tieto nanuky sú jednoduché, krásne voňajú a majú nízky obsah cukru.
Ingrediencie:
2 šálky nakrájaného červeného melóna
šťava z 1 limetky
5–6 lístkov mäty
Postup: Melón rozmixujte spolu s limetkovou šťavou a mätovými lístkami. Hotovú zmes nalejte do foriem, pridajte tyčinky a nechajte zamraziť aspoň 4 hodiny. Mäta dodá nanukom príjemný, svieži nádych.
Freepik10. Farebné vrstvené nanuky z ovocných smoothie
Tento typ nanukov je nielen chutný, ale aj zábavný. Každá vrstva môže mať inú farbu aj chuť, podľa toho, čo doma nájdete.
Ingrediencie (na príklad):
½ šálky jahodového smoothie
½ šálky mango-banánového smoothie
½ šálky čučoriedkového smoothie
Postup: Do formičiek najprv nalejte prvú vrstvu smoothie, nechajte v mrazničke stuhnúť asi 30 minút. Potom pridajte druhú vrstvu a opäť nechajte stuhnúť. Pokračujte podľa počtu vrstiev. Nakoniec vložte tyčinky a zamrazte úplne. Výsledok? Pestrofarebný nanuk, ktorý poteší oči aj jazyk.
Tipy, ako zapojiť deti do prípravy
Zapojenie detí do prípravy domácich nanukov môže byť nielen zábavné, ale aj výbornou príležitosťou, ako ich naučiť niečo o potravinách, chutiach a zdravšom stravovaní.
Deti si môžu samy vybrať, aké ovocie do nanukov použijú, miešať si vlastné kombinácie a pomáhať pri nalievaní zmesí do formičiek. Kreatívnejším deťom sa bude páčiť aj zdobenie – napríklad posýpkami, kúskami ovocia či vrstvením farebných smoothie.
Takáto spoločná aktivita zároveň podporuje samostatnosť, fantáziu a jemnú motoriku – najmä pri manipulácii s malými lyžičkami či tyčinkami. Staršie deti môžete nechať pripraviť celý recept pod vaším dohľadom. A bonus navyše? Keď si deti samy nanuky pripravia, s veľkou pravdepodobnosťou si ich aj rady zjedia – dokonca aj tie s ovocím, ktoré by inak odmietli.
Ako nanuky skladovať a ako dlho vydržia
Domáce nanuky je najlepšie skladovať vo forme, v ktorej ste ich pripravili, alebo ich po stuhnutí premiestniť do uzatvárateľného plastového alebo silikónového boxu, aby nenasiakli pachy z mrazničky.
Každý nanuk môžete zabaliť aj zvlášť – napríklad do potravinovej fólie alebo voskovaného obrúska, čo zabráni ich zlepeniu a ochráni ich povrch pred snehovými kryštálikmi. Dôležité je tiež skladovať ich v stabilnej teplote okolo –18 °C a nenosiť ich často z mrazničky von, aby sa neroztápali a znova nemrzli.
Čo sa týka trvanlivosti, domáce nanuky bez konzervantov vydržia v mrazničke približne 2 až 4 týždne. Chuťovo najlepšie sú však v priebehu prvých 10 až 14 dní. Ak obsahujú mliečne produkty, tvaroh alebo smotanu, sledujte ich vôňu a konzistenciu aj po rozmrazení – pri podozrivých zmenách radšej neriskujte. Ovocné a rastlinné verzie (napríklad s kokosovým mliekom) vydržia o niečo dlhšie bez zmeny kvality.
Letné potešenie, ktoré si vytvoríte sami
Domáce nanuky sú ideálnou kombináciou osvieženia, zábavy a zdravšieho maškrtenia. Môžete si ich prispôsobiť podľa chuti, zapojiť deti do prípravy a mať pod kontrolou všetky suroviny. Navyše si spolu vytvoríte spomienky, ktoré chutia sladko nielen v lete.
Zdroj úvodnej fotky: Freepik