V dnešnom uponáhľanom svete je často náročné nájsť čas na prípravu výdatných a chutných večerí pre celú rodinu. Avšak, s týmito piatimi jednoduchými receptami, ktoré sú hotové za 15 minút, môžete na stôl priniesť jedlá plné chutí a výživy bez zbytočného stresu.
1. Krémové cestoviny s kuracím mäsom a špenátom
Ingrediencie:
- 200 g cestovín (napr. penne alebo fusilli)
- 2 kuracie prsia, nakrájané na malé kúsky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 150 g čerstvého špenátu
- 200 ml smotany na varenie
- 50 g strúhaného parmezánu
- 2 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy: Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Medzitým na panvici rozohrejte olivový olej a pridajte nakrájané kuracie mäso. Opekajte, kým nie je mäso zlatisté a prepečené. Pridajte nasekaný cesnak a krátko orestujte. Následne pridajte čerstvý špenát a miešajte, kým nezvädne.
Zalejte smotanou na varenie, pridajte strúhaný parmezán a dochuťte soľou a čiernym korením. Nechajte zmes prevrieť. Sceďte uvarené cestoviny a pridajte ich do panvice s omáčkou. Dôkladne premiešajte a podávajte teplé.
Depositphotos2. Rýchla zeleninová stir-fry s tofu
Ingrediencie:
- 1 balenie tofu, nakrájané na kocky
- 1 červená paprika, nakrájaná na prúžky
- 1 brokolica, rozdelená na malé ružičky
- 2 mrkvy, nakrájané na tenké plátky
- 2 strúčiky cesnaku, nasekané
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 lyžica medu alebo javorového sirupu
- 1 lyžica sezamového oleja
- 2 lyžice rastlinného oleja
- Sezamové semienka na posypanie
- Ryža alebo rezance na podávanie
Postup prípravy: Na veľkej panvici alebo woku rozohrejte rastlinný olej. Pridajte kocky tofu a opekajte ich do zlatista zo všetkých strán. Potom ich vyberte a odložte bokom. V tej istej panvici pridajte sezamový olej a nasekaný cesnak. Krátko orestujte a pridajte nakrájanú zeleninu.
Opekajte na vysokej teplote približne 5 minút, kým zelenina nezmäkne, ale zostane chrumkavá. Vráťte tofu do panvice, pridajte sójovú omáčku a med alebo javorový sirup. Dôkladne premiešajte, aby sa všetky ingrediencie obalili omáčkou. Podávajte horúce, posypané sezamovými semienkami, spolu s varenou ryžou alebo rezancami.
3. Šalát s tuniakom a fazuľou
Ingrediencie:
- 1 konzerva tuniaka vo vlastnej šťave, scedená
- 1 konzerva bielej fazule, scedená a prepláchnutá
- 1 červená cibuľa, nakrájaná na tenké plátky
- 1 uhorka, nakrájaná na kocky
- 10 cherry paradajok, prekrojených na polovice
- Hrsť čerstvej petržlenovej vňate, nasekanej
- Šťava z 1 citróna
- 3 lyžice olivového oleja
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy: Vo veľkej miske zmiešajte scedeného tuniaka, bielu fazuľu, nakrájanú cibuľu, uhorku, cherry paradajky a nasekanú petržlenovú vňať. V malej miske vyšľahajte citrónovú šťavu s olivovým olejom, soľou a čiernym korením. Zálievku nalejte na šalát a dôkladne premiešajte. Podávajte ihneď alebo nechajte chvíľu odležať v chladničke pre intenzívnejšiu chuť.
4. Omeleta s hubami a syrom
Ingrediencie:
- 4 vajcia
- 100 g čerstvých húb, nakrájaných na plátky
- 50 g strúhaného syra (napr. čedar alebo ementál)
- 2 lyžice masla
- 2 lyžice mlieka
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
- Hrsť čerstvej pažítky alebo petržlenovej vňate, nasekanej
Postup prípravy: V miske rozšľahajte vajcia s mliekom, soľou a čiernym korením. Na panvici rozohrejte 1 lyžicu masla a pridajte nakrájané huby. Opekajte, kým nezmäknú a nezískajú zlatistú farbu. Potom ich vyberte a odložte bokom. Do panvice pridajte zvyšnú lyžicu masla a nalejte rozšľahané vajcia.
Nechajte ich chvíľu stuhnúť na spodnej strane. Na jednu polovicu omelety rozložte opečené huby a posypte strúhaným syrom. Pomocou špachtle preložte druhú polovicu omelety cez náplň. Nechajte omeletu ešte chvíľu na panvici, aby sa syr roztopil. Posypte nasekanou pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a podávajte teplé.
Depositphotos5. Cestovinový šalát s pestom a cherry paradajkami
Ingrediencie:
- 250 g cestovín (napr. farfalle alebo fusilli)
- 150 g cherry paradajok, prekrojených na polovice
- 100 g mozzarelly, nakrájanej na kocky
- 3 lyžice bazalkového pesta
- 1 lyžica olivového oleja
- Hrsť čerstvej bazalky na ozdobu
- Soľ a čierne korenie podľa chuti
Postup prípravy: Uvarte cestoviny podľa návodu na obale. Medzitým si pripravte ostatné ingrediencie. Po uvarení cestoviny sceďte, prepláchnite studenou vodou a vložte do veľkej misy. Pridajte cherry paradajky, nakrájanú mozzarellu, bazalkové pesto a olivový olej. Dôkladne premiešajte. Dochutíme soľou a čiernym korením, podľa potreby pridajte viac pesta. Ozdobte čerstvou bazalkou a podávajte buď ihneď, alebo nechajte odstáť v chladničke pre intenzívnejšiu chuť.
Ako si zjednodušiť prípravu rýchlych večerí
Rýchle rodinné večere nemusia znamenať nezdravé alebo nudné jedlá. Ako ste mohli vidieť na týchto piatich receptoch, s trochou plánovania a šikovného výberu ingrediencií je možné vytvoriť chutné a výživné pokrmy za 15 minút. Kľúčom k úspechu je mať doma základné suroviny, ako sú cestoviny, konzervovaný tuniak, vajcia, syr či čerstvá zelenina.
Ďalším užitočným tipom je pripraviť si suroviny vopred – napríklad umytie a nakrájanie zeleniny alebo marinovanie mäsa deň vopred vám môže ušetriť cenné minúty pri varení. Nezabudnite, že jednoduchosť a kvalita surovín idú ruka v ruke, a aj z obyčajných surovín môžete vykúzliť gastronomický zážitok pre celú rodinu.
Zdroj úvodnej fotky: Depositphotos