10 receptov na zdravé grilovanie pre deti: Jedlo, ktoré si zamilujú malí aj veľkí

grilovanie pre deti

Grilovačky neodmysliteľne patria k letu – voňavý dym, smiech v záhrade, spoločné stolovanie pod holým nebom. Ak však plánujete grilovanie s deťmi, oplatí sa vymeniť špekáčiky, mastné klobásky a slaninu za ľahšie a výživnejšie alternatívy. Zdravé grilovanie môže byť nielen chutné, ale aj kreatívne a pestré.

Zabudnite na ťažké marinády a komplikované recepty. Stavte na jemné mäso, čerstvú zeleninu, ovocie a bylinky, ktoré dodajú jedlám plnú chuť bez zbytočnej záťaže pre detský organizmus. A ak recepty trochu prispôsobíte detským chutiam a veľkostiam, uvidíte, že si pri grile pochutí celá rodina – bez výnimky.

Na čo si dať pozor pri grilovaní pre deti?

Grilovanie pre deti má svoje špecifiká a bezpečnosť by mala byť vždy na prvom mieste. Dôležité je dbať na to, aby boli všetky suroviny dôkladne prepečené, najmä kuracie mäso, ktoré nesmie zostať surové ani mierne ružové. Nedopečené jedlá môžu u detí spôsobiť tráviace ťažkosti alebo dokonca vážnejšie ochorenia.

Pozor si treba dať aj na marinády a koreniny – detský jazýček je citlivejší, preto by jedlá nemali byť príliš pikantné, slané či plné cesnaku alebo surovín ako chilli. Zvoľte radšej jemné bylinky, trochu medu, jogurt, ovocie alebo maslo, ktoré deťom chutí a zároveň nezaťaží ich trávenie.

Pri príprave špízov alebo mäsových guľôčok dávajte pozor na špajle a špáradlá – ak ich používate, buď ich pred podávaním vyberte, alebo deťom jedlo podávajte pod dohľadom. Deti môžu byť nepozorné a hrozí poranenie. Ideálne sú mäkké kúsky bez kostí a ostrých hrán, ktoré sa dajú ľahko žuť a nehrozí nimi zadrhnutie.

Recepty na grilovanie pre deti

Grilované kuracie mini špízy so zeleninou 

Kuracie špízy sú klasikou, ktorá nikdy nesklame – no v detskej verzii sú menšie, jemnejšie a pestrejšie. Kombinácia farebnej zeleniny a mäkkého mäsa pôsobí hravo a chutí aj tým najmenším. Navyše, deti si môžu vyberať obľúbené kúsky a učiť sa tak jesť zeleninu s radosťou.

Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsia

  • 1 červená paprika

  • 1 žltá paprika

  • 1 menšia cuketa

  • 1 červená cibuľa

  • 1 PL olivového oleja

  • 1 ČL mletej sladkej papriky

  • soľ, korenie

  • špajle alebo drevené paličky

Postup: Kuracie prsia nakrájajte na malé kocky. Zeleninu nakrájajte na podobne veľké kúsky. Všetko premiešajte v miske s olivovým olejom, soľou, korením a mletou paprikou. Na špajle striedavo napichujte kúsky mäsa a zeleniny. Špízy grilujte z každej strany 7–8 minút, kým nebude mäso prepečené. Podávajte s jogurtovým dipom alebo pečenými zemiakmi.

Medovo-jogurtové kuracie prsia
Freepik

Medovo-jogurtové kuracie prsia

Táto jemná marináda z medu a jogurtu dodá kuraciemu mäsu výnimočne lahodnú chuť a vláčnosť. Hodí sa pre deti, ktoré nemajú rady suché alebo príliš korenené mäso. Kuracie prsia tak zostanú šťavnaté, ľahké na žuvanie a skvele doplnia letné menu.

Ingrediencie:

  • 2 kuracie prsia

  • 3 PL bieleho jogurtu

  • 1 PL medu

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • 1 PL olivového oleja

  • štipka soli

Postup: V miske zmiešajte jogurt, med, citrónovú šťavu, olej a soľ. Nakrájané kuracie prsia v tejto marináde nechajte odležať aspoň 1–2 hodiny (alebo cez noc v chladničke). Mäso grilujte z oboch strán približne 6–7 minút, kým nebude zlatisté a šťavnaté. Podávajte s čerstvou zeleninou alebo bulgurom.

Kuracie rolky plnené šunkou a syrom  

Táto alternatíva ku klasickému "cordon bleu" poteší deti aj dospelých – a navyše sa pripravuje bez vyprážania. Kombinácia šunky a syra vo vnútri mäsa je vždy zárukou úspechu, obzvlášť ak sa podáva s pečenými batátmi či chrumkavým chlebíkom.

Ingrediencie:

  • 2 väčšie kuracie prsia

  • 4 plátky šunky

  • 4 plátky syra (eidam, gouda alebo mozzarella)

  • olivový olej

  • soľ

  • mleté biele korenie

  • špáradlá alebo kuchynský špagát

Postup: Kuracie prsia rozrežte na tenké pláty, jemne naklepte a osoľte. Na každý plát položte plátok šunky a syra, zrolujte a spevnite špáradlom. Povrch roliek potrite olejom a zľahka okoreňte. Grilujte pri miernej teplote 10–12 minút, pravidelne otáčajte, aby sa syr neroztiekol. Podávajte s hráškovým pyré alebo kukuričnými klasmi.

Lososové nugetky na grile
Freepik

Lososové nugetky na grile

Ideálne pre deti, ktoré ešte len objavujú chuť rýb. Tieto nugetky sú jemné, šťavnaté a dajú sa podávať aj ako finger food. Navyše neobsahujú žiadne kostíčky a ich tvar sa ľahko drží v malých rúčkach.

Ingrediencie:

  • 300 g čerstvého lososa bez kože

  • 1 vajce

  • 3 PL strúhanky

  • 1 ČL citrónovej šťavy

  • 1 PL olivového oleja

  • štipka soli

Postup: Lososa nakrájajte na menšie kúsky a rozmixujte v mixéri spolu s vajíčkom, strúhankou, citrónovou šťavou a štipkou soli. Z hmoty vytvorte malé nugetky alebo placky. Potrite ich olejom a grilujte na alobalovej tácke alebo v grilovacej panvici asi 3–4 minúty z každej strany. Podávajte s domácou tatárskou omáčkou alebo zemiakovým pyré.

Cuketové „pizze“ s paradajkou a syrom

Tento recept je skvelou alternatívou klasickej pizze – bez cesta, no stále so všetkým, čo deti milujú. Cuketa poslúži ako zdravý základ a celkový výsledok je hravý, chutný a nutrične vyvážený.

Ingrediencie:

  • 1 veľká cuketa

  • 1 väčšia paradajka

  • 100 g strúhaného syra (napr. mozzarella)

  • 1 PL olivového oleja

  • ½ ČL oregana

  • soľ podľa chuti

Postup: Cuketu nakrájajte na hrubšie kolieska, osoľte a nechajte chvíľu odpočívať. Potom ich osušte papierovou utierkou. Na každý plát cukety položte koliesko paradajky a zasypte trochou strúhaného syra. Dochuťte oreganom, pokvapkajte olejom a grilujte na alobale alebo v panvičke asi 5–6 minút, kým sa syr neroztopí a cuketa mierne nezmäkne.

Mini tofu burgre so zeleninou

Tofu v tejto podobe prekvapí aj zarytých odporcov. Ľahko ochutené a opečené do chrumkava sa stáva základom pre detský vegánsky burger, ktorý si môžete ľubovoľne obmieňať.

Ingrediencie:

  • 200 g tofu

  • 1 ČL sójovej omáčky

  • 1 ČL olivového oleja

  • ½ ČL cesnakového prášku

  • 4 mini žemle

  • listový šalát

  • 1 mrkva (nastrúhaná)

  • ½ uhorky (na plátky)

Postup: Tofu nakrájajte na plátky a marinujte v sójovej omáčke zmiešanej s olejom a cesnakovým práškom aspoň 15 minút. Potom grilujte 3–4 minúty z každej strany, kým nezískajú zlatistú farbu. Medzitým si pripravte žemle – rozrežte ich a jemne opečte. Naplňte šalátom, grilovaným tofu, mrkvou a uhorkou. Ak chcete, pridajte aj jemný jogurtový alebo avokádový dip.

Kukuričné kolieska
Freepik

Kukuričné kolieska s limetkou a parmezánom

Chrumkavé, šťavnaté a s nádychom citrusovej sviežosti – tieto kukuričné kolieska sú nielen chutné, ale aj zábavné na jedenie. Výborne sa hodia ako zdravší snack počas letného grilovania.

Ingrediencie:

  • 2 klasy kukurice

  • 2 PL olivového oleja

  • šťava z ½ limetky

  • 2 PL nastrúhaného parmezánu

  • štipka soli

Postup: Kukuricu nakrájajte na asi 2 cm hrubé kolieska a potrite olivovým olejom. Opečte na grile z oboch strán, kým jemne nezhnedne. Po ugrilovaní pokvapkajte limetkovou šťavou a posypte parmezánom. Môžete podávať ešte teplé ako zaujímavú a výživnú prílohu.

Banánovo-jablkové balíčky na grile

Teplý ovocný dezert, ktorý sa doslova rozplýva na jazyku. Skvelý spôsob, ako deťom ponúknuť ovocie trochu inak.

Ingrediencie:

  • 1 väčší banán

  • 1 jablko

  • 1 ČL škorice

  • 1 ČL medu

  • kúsok masla

  • alobal

Postup: Banán aj jablko nakrájajte na menšie kúsky. Vytvorte z alobalu menšie balíčky, do ktorých vložte ovocie, pridajte škoricu, trochu masla a pokvapkajte medom. Balíčky uzavrite a položte na gril. Pečte asi 8–10 minút, kým ovocie nezmäkne a nevonia karamelovo.

Grilované broskyne
Freepik

Grilované broskyne s tvarohovým krémom

Sladká, no zároveň ľahká pochúťka, ktorú si deti zamilujú. Vďaka kombinácii ovocia, tvarohu a medu je to dezert plný chuti, ktorý zároveň dodá telu aj výživu.

Ingrediencie:

  • 2 zrelé broskyne

  • 150 g jemného tvarohu

  • 1 PL medu

  • ½ ČL vanilkového extraktu

Postup: Broskyne prekrojte na polovicu, odstráňte kôstku a položte reznou stranou na gril. Opekajte 2–3 minúty, kým mierne nezmäknú a nezískajú „opálenie“. Medzitým vymiešajte tvaroh s medom a vanilkou. Ugrilované broskyne podávajte s tvarohovým krémom – môžete dozdobiť aj pár lístkami mäty.

Sladký toast z grilu s mascarpone a lesným ovocím

Tento dezert pripomína sladké bruschetty, no s bohatším krémom a ovocnou čerstvosťou. Ideálny ako sladká bodka po grilovaní.

Ingrediencie:

  • 4 krajce toastového chleba

  • 150 g mascarpone

  • 2 ČL medu

  • 1 ČL citrónovej kôry

  • 1 hrnček lesného ovocia (maliny, čučoriedky, ríbezle)

Postup: Toasty opečte z oboch strán na grile, aby boli jemne chrumkavé. Mascarpone vymiešajte s medom a citrónovou kôrou. Na vychladnuté toasty natrite krém, poukladajte naň ovocie a prípadne ešte dozdobte lístkami mäty alebo trochou medu. Podávajte ihneď.

Tipy, ako spraviť grilovanie zábavné aj zdravé

  • Zaraďte farebné suroviny: Používajte čo najviac farebnej zeleniny – papriky, cuketu, paradajky, kukuricu či baklažán. Deti upúta vizuálne pestrý tanier a zároveň prijmú viac vitamínov.

  • Pripravte mini porcie: Menšie kúsky mäsa, ovocia či zeleniny na špízoch sú nielen roztomilé, ale aj praktické. Deti ich ľahko uchopia, zjedia a nebudú sa zbytočne prejedávať.

  • Grilujte aj ovocie: Skúste napríklad broskyne, jablká alebo ananás – teplé ovocie chutí výborne a uspokojí chuť na sladké bez pridaného cukru.

  • Ponúknite zdravé dipy: Namiesto ťažkých omáčok pripravte domáce dipy z gréckeho jogurtu, hummus alebo guacamole. Sú ľahšie stráviteľné a bohaté na živiny.

  • Zapojte deti do prípravy: Nech si samy navlečú vlastné špízy alebo ozdobia tanier. Budú viac motivované jedlo ochutnať, ak sa na jeho príprave podieľali.

  • Vytvorte chill zónu mimo grilu: Bezpečný priestor na hranie alebo oddych (napr. s dekou a hračkami) umožní deťom zabaviť sa a dospelým grilovať bez stresu.

  • Vyberajte kvalitné suroviny: Stavte na čerstvé mäso, sezónne ovocie a zeleninu a celozrnné pečivo. Vyhýbajte sa polotovarom a presoleným marinádam.

  • Grilujte pomaly a na miernom ohni: Jedlo sa tak nepripáli, bude šťavnatejšie a vyhnete sa tvorbe škodlivých látok, ktoré vznikajú pri spaľovaní tuku.

Grilovanie ako letný rituál plný chuti aj pohody

Letné grilovanie pre deti nemusí byť len o klobáskach či mastných špízoch. Práve naopak – s trochou kreativity, dôrazom na čerstvé suroviny a zábavnou formou prípravy dokáže byť grilovanie nielen chutné, ale aj výživné a zábavné pre celú rodinu.

Či už pripravujete mini kuracie rolky, grilované ovocie alebo farebné zeleninové kolieska, myslite na jednoduchosť, pestrosť a hravosť. Grilovanie sa tak stane nielen obedom pod holým nebom, ale aj príjemným zážitkom, ktorý si malí gurmáni zapamätajú ešte dlho po lete.

Zdroj úvodnej fotky: Freepik

0 komentárov

autor komentu

Vaše meno:

ČO ČÍTAJÚ OSTATNÍ

Z NÁŠHO YOUTUBE